Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Коли солити картоплю: щоб страви завжди виходили смачними

Картопля — один із найпопулярніших і найуніверсальніших продуктів на кухні. Її варять, смажать, запікають та використовують у приготуванні різноманітних страв.

Але навіть у простих процесах приготування, як варіння чи смаження, є свої тонкощі. Одне з головних питань, яке хвилює багатьох господинь і кухарів: коли саме потрібно солити картоплю?

Під час варіння

Якщо додати сіль у холодну воду разом із картоплею, вона може погано розчинитися, а сам овоч ризикує розваритися. Тому краще додавати сіль через 5-7 хвилин після закипання води.

Такий підхід дозволяє зберегти більш ніжну текстуру картоплі, особливо якщо ви готуєте молоді бульби. Однак важливо не пропустити момент — якщо ви додасте сіль надто пізно, картопля може залишитися недостатньо солоною всередині.

Читайте також:
Картопля «в мундирах» буде неправильно: як сказати українською+рецепт

Якщо смажите картоплю

Деякі люди солять картоплю одразу після нарізки, перед тим, як викласти її на сковороду. Однак це може призвести до того, що картопля втратить частину вологи, стане водянистою та не отримає бажаної хрусткої скоринки.

Краще робити це, коли вона вже трохи підрум’янилася, десь за 5-7 хвилин до того, як страва буде готовою. Це дозволить рівномірно розподілити сіль і зберегти хрустку структуру. Картопля вбере сіль з масла або жиру, на якому смажиться, і смак буде більш насиченим.

Коли солити запечену картоплю

Якщо вона запікається у шкірці цілою, найкраще натирати сіллю шкірку перед тим, як відправляти бульби в духовку. Це дозволяє створити апетитну скоринку. У внутрішню частину картоплі можна додати сіль вже після розрізання або безпосередньо перед подачею.

Нарізану картоплю слід посолити до запікання, обвалявши шматочки у спеціях, сіль допоможе створити ароматну скоринку. Важливо лише не переборщити з кількістю, оскільки сіль в процесі запікання концентрується.

Картопляне пюре — коли кидати сіль

Для цієї страви овоч солити треба під час закипання або через 5-10 хвилин після цього. Головне — не переборщити з сіллю, оскільки виправити пересолене пюре буде складно. Якщо потрібно, краще скоригувати смак, додавши трохи солі під час введення молока.

Коли варите картоплю в лушпинні

Воду солять у момент закипання, щоб сіль не пошкодила шкірку. Важливо не перестаратися з сіллю, адже пересолити картоплю в мундирі важко виправити. За потреби можна додати сіль під час подачі або безпосередньо в тарілці.

В Україні фіксують стрімке подорожчання картоплі. Ціни за останні дні пішли вгору, подекуди вартість підвищилась на 7 гривень.