Як зрозуміти, що яйце зіпсоване: зверніть увагу на ці три ознаки
Писанки та крашанки — це один із головних символів Великодня. Але вживати їх небезпечно, якщо вони зіпсуються. Тому розповімо про те, як зрозуміти, що яйце зіпсоване.
Важко уявити великодній стіл без писанок. У святкові дні українці з’їдають чимало яєць і готують із них різноманітні страви. Але яйця можуть зіпсуватися і тоді їх небезпечно вживати, адже можна отруїтися.
Є кілька ознак, які вказують на те, що яйце не варто вживати, бо воно зіпсоване. Розповімо про це детальніше.
Неприємний запах
Це одна з головних ознак того, що яйце більше не є придатним до вживання. Зіпсовані яйця мають неприємний запах. Коли яйце псується, то білки починають розкладатися і утворюють сірководень. Саме він дає характерний неприємний запах.
Такий тухлий запах виникає і тоді, коли яйця неправильно зберігали. Наприклад, температура була надто високою, яйця занадто довго зберігали або ж тріснула шкаралупа і був доступ повітря. Зіпсуватися можуть і варені яйця, якщо їх зберігати довше, ніж 3-5 днів. Тоді теж буде характерний неприємний запах.
Змінився колір
Якщо яйце зіпсувалося, то на ньому можна помітити сірі або чорнувати кільця і плями. Якщо розбити його і побачити, що колір всередині зазнав змін, то це ще одне підтвердження того, що вживати його не варто, бо є ризик отруїтися.
Якщо білок або жовток має зелений, рожевий чи синій відтінок, то це погана ознака. Таке забарвлення свідчить про розвиток бактерій.
Слизька текстура
Якщо шкаралупа або білок мають слизьку текстуру, то є велика ймовірність, що яйце зіпсувалось. Слизька чи липка поверхня — це ознака бактеріального зараження. А якщо при цьому ще є неприємний запах, то яйце точно зіпсоване. Для вживання воно непридатне.
Нагадаємо, раніше видання писало про те, що не можна класти у великодній кошик.