Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Молода картопля: є очевидна користь, але чи знаєте ви про небезпеку, яку вона несе

Молода картопля: є очевидна користь, але чи знаєте ви про небезпеку, яку вона несе

Молода картопля має великий попит у кінці весни та на початку літа. Страв із неї багато, але що відомо про її користь та чи є шкода від неї.

Запечена, відварена, з кропом і шматочком вершкового масла — молода картопля має не тільки особливий смак, а й певні властивості, про які варто знати.

Перше, що варто знати — молода картопля ще не встигла накопичити в собі шкідливі речовини, які часто з’являються у старих бульбах. Вона легше засвоюється і містить більше вологи, що робить її ніжнішою та менш калорійною.

Читайте також:
Молода картопля подорожчала: яка тепер ціна за 1 кг

У молодій картоплі зберігається багато вітаміну С, який, на жаль, швидко руйнується під час зберігання. А ще бульби містять калій, магній, фосфор і навіть трохи заліза — усе це важливо для серця, судин і нервової системи. А якщо їсти молоду картоплю з шкіркою (звісно, добре помивши), то організм отримає ще й цінну клітковину для гарного травлення.

Але не все так райдужно, як здається. Є кілька нюансів, на які варто звернути увагу. І першочергово потрібно звернути на колір. Якщо молода картопля має зеленкуватий відтінок або проростки, краще її уникати. Це ознака накопичення соланіну — природної токсичної речовини, яка може викликати отруєння.

Тим, хто на дієті або стежить за рівнем цукру, варто вживати овоч у помірних кількостях. А краще — поєднувати з овочами або білками, щоб зменшити глікемічне навантаження.

Смажена картопля в олії — це вже не дієтична страва. Щоб отримати максимум користі, краще готувати її на пару, відварювати або запікати.

Раніше видання розповідало, як варити молоду картоплю.