Молода картопля: є очевидна користь, але чи знаєте ви про небезпеку, яку вона несе
Молода картопля має великий попит у кінці весни та на початку літа. Страв із неї багато, але що відомо про її користь та чи є шкода від неї.
Запечена, відварена, з кропом і шматочком вершкового масла — молода картопля має не тільки особливий смак, а й певні властивості, про які варто знати.
Перше, що варто знати — молода картопля ще не встигла накопичити в собі шкідливі речовини, які часто з’являються у старих бульбах. Вона легше засвоюється і містить більше вологи, що робить її ніжнішою та менш калорійною.
У молодій картоплі зберігається багато вітаміну С, який, на жаль, швидко руйнується під час зберігання. А ще бульби містять калій, магній, фосфор і навіть трохи заліза — усе це важливо для серця, судин і нервової системи. А якщо їсти молоду картоплю з шкіркою (звісно, добре помивши), то організм отримає ще й цінну клітковину для гарного травлення.
Але не все так райдужно, як здається. Є кілька нюансів, на які варто звернути увагу. І першочергово потрібно звернути на колір. Якщо молода картопля має зеленкуватий відтінок або проростки, краще її уникати. Це ознака накопичення соланіну — природної токсичної речовини, яка може викликати отруєння.
Тим, хто на дієті або стежить за рівнем цукру, варто вживати овоч у помірних кількостях. А краще — поєднувати з овочами або білками, щоб зменшити глікемічне навантаження.
Смажена картопля в олії — це вже не дієтична страва. Щоб отримати максимум користі, краще готувати її на пару, відварювати або запікати.
Раніше видання розповідало, як варити молоду картоплю.