• Головна
  • Поради
  • Інакше не робіть, бо не вдасться: золоте правило, як квасити капусту на зиму в банках

Інакше не робіть, бо не вдасться: золоте правило, як квасити капусту на зиму в банках

Інакше не робіть, бо не вдасться: золоте правило, як квасити капусту на зиму в банках
Фото: Новини Live

Зазвичай у жовтні українці починають квасити капусту на зиму. Колись її здебільшого «упаковували» у бочки, а зараз дуже часто роблять це у банки. Так зручно брати для приготування страв.

Квашена капуста буде тоді хрумкою, якщо її готувати з дозрілих плодів пізніх сортів та без гнилі. Загалом обов’язково потрібно відокремити всі дефектні листочки, які мають чорні плями або є трішки жовтуватими та м’якими.

Перед заквашуванням її потрібно помити та дати воді стекти.

У статті показана кількість інгредієнтів, з яких виходить порція. Відповідно, ви можете збільшити кількість і приготувати стільки, скільки вам потрібно.

Читайте також:
Як приготувати варення з яблук: рецепт складається лише із двох інгредієнтів

На порцію візьміть:

  • 2 капустини середнього розміру,
  • 1 моркву,
  • 45 грамів солі,
  • 1 чайну ложку цукру,
  • 3 горошини чорного перцю,
  • 2 лаврові листки.

Рецепт, як квасити капусту

  1. Нашаткуйте капусту на тертці.
  2. Викладіть її у миску, посоліть і додайте цукор, горошки перцю та лавровий лист. Перемішайте гарно (під час цього процесу злегка помніть її).
  3. Викладіть капусту у банки, щільно утрамбовуючи, а зверху поставте якусь вагу. Наприклад, можна поставити пляшку, наповнену водою (її дно якраз поміщається у горло банки). Капуста обов’язково має кваситись під пресом, тоді вона вийде хрумкою.

Опісля банку варто поставити у каструлю, адже з неї може витікати ропа. Термін квашення при кімнатній температурі становить 3-4 дні. Далі банки закривають капроновими кришками і ставлять у погріб або інше прохолодне місце.

Багатьом зручніше квасити не у банки, а у каструлю. Процес той самий, але зручніше ставити вантаж. Можна взяти тарілку, поставити її верх капусти та наставити, наприклад, кілька пачок солі.

Загалом золоте правило передбачає заквашування в екологічній тарі. А ось від пластикового посуду радять відмовитись, адже під час бродіння соляна ропа може вступати в реакцію з пластиком. І тоді капуста не вдасться, вийде м’якою і несмачною. А ще якщо пластикова тара має запахи попередніх продуктів, то вона передасть їх і капусті.

Нагадаємо, квасити капусту можна також із буряком і раніше видання вже публікувало відповідний рецепт.