На Рахівщині із небувалим успіхом пройшов перший етно-фестиваль по приготуванню баранини на відкритому вогні
В останню неділю місяця, в одному із найнеймовірніших сіл України – Лазещині, що на високогірній Рахівщині, пройшов карпатський кулінарний етно-фестиваль по приготуванню баранини на відкритому вогні – «Смажений баранчик».
Проходив етно-фестиваль посеред біля підніжжя мальовничих гір Петроса і Говерли. Святкове дійство відбулося вперше та пройшло за ініціативи та сприяння народного депутата України Василя Петьовки. Організатор фестивалю – відомий гуморист Ігор Іванків.
Одна з основних складових свята – приготування різноманітних страв із баранини на відкритому вогні. Варто додати, що за твердженням науковців баранина надзвичайно корисна для організму людини. Вона – джерело цінного білку. Жиру в баранині менше ніж у свинині майже в три рази, а холестерину – в чотири рази. Бараняче м’ясо містить різноманітні вітаміни, в той час, як його калорійність невисока. Це дієтичний продукт, що легко засвоюється та дуже корисний для здоров’я.
Шістнадцять команд кухарів-аматорів, професійних кухарів під супровід народної та естрадної музики, змагалися у кулінарній майстерності та готували страви з баранини на відкритому вогні під час етно-фестивалю «Смажений баранчик». Серед учасників – команда відомого закарпатського ресторану «Деца у нотаря», яку очолював закарпатський гуморист Павлом Чучка, команда родини Мамедових – представників Об’єднаного Конгресу азербайджанців України у Львові, команда кухарів-аматорів з Румунії на чолі з українським поетом-гумористом Дмитром Коренюком, а також місцеві команди кухарів-аматорів з Великого Бичкова, Ясіня та інших сіл Рахівщини.
Аж до вечора перед гостями фестивалю виступали місцеві самодіяльні колективи та популярні естрадні виконавці, зокрема гості проекту Ігора Іванківа «Запросити маю честь» – Василь Михайлович, «Гуцул хуліган» Василь Мельникович, Вікторія Ватащук, гурт «Будьмо», дует «Гардамани», народна артистка України Лілія Сандулеса та інші. Завершився фестиваль пізно ввечері.
Кулінарними шедеврами кухарі безкоштовно частували гостей, які з насолодою ласували приготовленими на свідому повітрі стравами. За участь у кулінарному етно-фесті команди-учасники отримали подяки від народного депутата України Василя Петьовки. Відзначили учасників також і за майстерність у приготуванні страв з баранини. Зі свого боку кухарі кажуть: готові взяти участь у цьому кулінарному конкурсі і наступного року. Фестиваль «Смажений баранчик»– ще одна гастрономічна принада для туристів, які зможуть заново відкрити для себе закарпатську кухню.