Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Цими вихідними на Рахівщині пройшов фестиваль-ярмарок

У неділю, 12 серпня, в селі Кваси, що на Рахівщині, відбувся I-й Міжнародний фестиваль-ярмарок «Барви Карпатського ліжника», участь у якому взяли делегації з Румунії та Прикарпаття, румунські та угорські дипломати, представники Союзу українців Румунії і гуцульських товариств світу.

Ліжник – ковдра з овечої шерсті з окремим, притаманним кожному регіону Гуцульщини орнаментом, є невід’ємним атрибутом гуцульського побуту з давніх-давен. Ним прикрашають оселі та вважають символом достатку. Карпатський ліжник, чи гуцульський килим, – це автентичність та унікальність побуту гуцулів українських Карпат, що століттями зігріває та охороняє жителів.

Фестиваль у Квасах, присвячений карпатському ліжнику, розпочався із ходи центром села до головної сцени свята. Кілька сотень учасників і гостей у супроводі музик, трембітарів та кінної групи закликали всіх бажаючих долучитися до дійства.

Подивитися на фестивалі було що. Гостям демонстрували унікальні ліжники, ковдри, предмети домашнього вжитку, одяг, прикраси та взуття з вовни. Продемонстрували майстри і старовинне обладнання, на яких виготовляють унікальні вироби. Яскраві ліжники стали справжньою окрасою свята у Квасах.

Протягом фестивалю глядачів радували виступами фольклорні колективи з Рахівщини, Косівщини та повіту Марамуреш (Румунія), а також виконавці – Івано-франківський муніципальний оркестр народної музики «Рапсодія», заслужений артист України Павло Мрежук, народний артист України Володимир Смотритель, народний артист України Микола Свидюк, гурт «Jonych», гурт «Перкалаба»

Підтримав проведення фестивалю і народний депутат України Василь Петьовка. Також за вагомий внесок у розвиток села, розвиток та збереження гуцульських традицій, помічник народного депутата Михайло Штефко, від імені Василя Петьовки вручив подяки та подарунки.