Один із кращих фестивалів Закарпаття відбувся у Рахові
Щороку навесні чабани йдуть далеко в гори, щоб прогодувати великі отари овець, оскільки пасовищ на рівнинах не вистачає. «Гуцульська бриндзя» – свято їхнього повернення на рівнину.
У неділю, 2 вересня, в Рахові пройшов ХVІIІ гастрономічний фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя» – найбільше гастрономічне свято краю, яке й цього року вже втілило кілька рекордів та новацій. Розпочалося свято вже традиційно, з ходи в супроводі трембітарів, троїстих музик, кінної групи та вівчарів від центру міста, відновленим після негоди мостом, до головної сцени свята в амфітеатрі «Буркут».
Цього року до Рахова на фестиваль приїхали тисячі туристів. Десятки видів сирів представляли близько півсотні виробників овечої бринзи, які привезли до Рахова майже 12 тонн власної продукції. Цього року на фестивалі вперше провели конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю за участі французьких, італійських та вітчизняних експертів. Перемогу в конкурсі здобули виробники із Лазещини, Чорної Тиси та Рахова.
На Буркуті кожен населений пункт представляв своє дворове господарство, в якому вітали гостей. За популяризацію вівчарства, збереження традицій, культури та духовних надбань Рахівщини представники кожного населеного пункту отримали подяки від народного депутата України Василя Петьовки.
Крім смачної бринзи та інших смаколиків на гостей чекав і святковий концерт. Зірковими учасниками концертної програми свята стали народні артисти України Віктор Павлик і Степан Гіга, заслужений артист України Павло Доскоч. Концерт пройшов за підтримки народного депутата України Василя Петьовки. «Гуцульська бриндзя – 2018» стала справжнім феєрверком традицій, емоцій та закарпатського колориту. Ті, хто побував на святі з нетерпінням очікують наступного.