Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • На фестивалі “Червене вино – 2014″ за чотири дні планують продегустувати більше трьох тисяч літрів вина (ВІДЕО)

На фестивалі “Червене вино – 2014″ за чотири дні планують продегустувати більше трьох тисяч літрів вина (ВІДЕО)

Його привезли з усієї області учасники фестивалю. Вони - домашні винороби. Не тільки продають свою продукцію, а й змагаються, хто кращий. Центральна площа та прилеглі вулиці Мукачева заставлені...

Його привезли з усієї області учасники фестивалю. Вони - домашні винороби. Не тільки продають свою продукцію, а й змагаються, хто кращий.

Центральна площа та прилеглі вулиці Мукачева заставлені наметами виноробів. Учасників - вісімдесят дев'ять. Олександр Ковач з Ужгородського району привіз п'ятнадцять сортів вина. Про кожного - готовий розповідати годинами.

Олександр Ковач, учасник фестивалю вина:

- Закарпатське вино - це біле, воно дуже збалансоване, у нас немає надмірного сонця, тому зберігається хороша кислинка, вино гармонійне.

Всього ж на фестивалі представлені сімдесят сортів вина. Схожих за смаком - не знайти, запевняють винороби. У кожного - свої особливості виробництва .

Юрій Курта, учасник фестивалю вина:

- У нас вино має кожна хата на Закарпатті. Так же і кожен робить його по-своєму.

Секрети виноробства на Закарпатті передаються з покоління в покоління, каже Марія Шаленик. Її навчив батько, а вона передає секрети синам. Працювати доводитися цілий рік. Адже, крім, власне, виробництва хмільного напою, потрібен догляд за виноградниками.

Марія Шаленик, учасник фестивалю вина:

- У виноградниках ми не оремо, лиш під самим кущами, а сама середина междуряддя залишаємо трави, квіти, і воно набирає смак трави різної. Ми його не поливаємо ніякою хімією, абсолютно, лише свій натуральний смак.

Більшість учасників фестивалю роблять ставку на смак своїх вин. Але деякі пішли ще далі - перейнялися і дизайном тари. Гостям винного свята подобається все. А особливо - безкоштовна дегустація .

Зіновій Плечій, гість фестивалю вина з Львівської області:

- Усьоме я приїжджаю на цей фестиваль, тому що атмосфера, люблю місцеві вина. Снігу нема, жаль, але такі фестивалі скрашують той час без снігу.

Ольга Камінська, гостя фестивалю вина з Рівного:

- Смачне, добре, має свій неповторний смак і якусь закарпатську душу, якийсь колорит.

Закарпатські вина дегустують на фестивалі під колядки. Вертепи з'їхалися - теж з усієї області.

"У доброму здоров'ї всі святки спровадити і нових ся дочекати, на многая і благая літа".

Поки гості насолоджуються вином і колядками, в мерії працює дегустаційна комісія. Троє суддів визначають кращого винороба Закарпаття. Щоб усе було по-чесному, на конкурсних пляшках - тільки номери.

Михайло Попович, суддя фестивалю вина:

- Комісія не знає ні чий то номерок, ні під яким іменем, значить, закрита дегустація проводиться, визначається оцінка по баллам.

Марина Коваль, кореспондент:

- Кращих виноробів назвуть в останній день фестивалю - 14 січня. Бронзовий переможець отримає в подарунок живого барана, за друге місце приз - теля, а головному виноробу вручать коня.

Марина Коваль, Юрій Ковальов, "Інтер"