На фестивалі “Червене вино – 2014″ за чотири дні планують продегустувати більше трьох тисяч літрів вина (ВІДЕО)
Його привезли з усієї області учасники фестивалю. Вони - домашні винороби. Не тільки продають свою продукцію, а й змагаються, хто кращий.
Центральна площа та прилеглі вулиці Мукачева заставлені наметами виноробів. Учасників - вісімдесят дев'ять. Олександр Ковач з Ужгородського району привіз п'ятнадцять сортів вина. Про кожного - готовий розповідати годинами.
Олександр Ковач, учасник фестивалю вина:
- Закарпатське вино - це біле, воно дуже збалансоване, у нас немає надмірного сонця, тому зберігається хороша кислинка, вино гармонійне.
Всього ж на фестивалі представлені сімдесят сортів вина. Схожих за смаком - не знайти, запевняють винороби. У кожного - свої особливості виробництва .
Юрій Курта, учасник фестивалю вина:
- У нас вино має кожна хата на Закарпатті. Так же і кожен робить його по-своєму.
Секрети виноробства на Закарпатті передаються з покоління в покоління, каже Марія Шаленик. Її навчив батько, а вона передає секрети синам. Працювати доводитися цілий рік. Адже, крім, власне, виробництва хмільного напою, потрібен догляд за виноградниками.
Марія Шаленик, учасник фестивалю вина:
- У виноградниках ми не оремо, лиш під самим кущами, а сама середина междуряддя залишаємо трави, квіти, і воно набирає смак трави різної. Ми його не поливаємо ніякою хімією, абсолютно, лише свій натуральний смак.
Більшість учасників фестивалю роблять ставку на смак своїх вин. Але деякі пішли ще далі - перейнялися і дизайном тари. Гостям винного свята подобається все. А особливо - безкоштовна дегустація .
Зіновій Плечій, гість фестивалю вина з Львівської області:
- Усьоме я приїжджаю на цей фестиваль, тому що атмосфера, люблю місцеві вина. Снігу нема, жаль, але такі фестивалі скрашують той час без снігу.
Ольга Камінська, гостя фестивалю вина з Рівного:
- Смачне, добре, має свій неповторний смак і якусь закарпатську душу, якийсь колорит.
Закарпатські вина дегустують на фестивалі під колядки. Вертепи з'їхалися - теж з усієї області.
"У доброму здоров'ї всі святки спровадити і нових ся дочекати, на многая і благая літа".
Поки гості насолоджуються вином і колядками, в мерії працює дегустаційна комісія. Троє суддів визначають кращого винороба Закарпаття. Щоб усе було по-чесному, на конкурсних пляшках - тільки номери.
Михайло Попович, суддя фестивалю вина:
- Комісія не знає ні чий то номерок, ні під яким іменем, значить, закрита дегустація проводиться, визначається оцінка по баллам.
Марина Коваль, кореспондент:
- Кращих виноробів назвуть в останній день фестивалю - 14 січня. Бронзовий переможець отримає в подарунок живого барана, за друге місце приз - теля, а головному виноробу вручать коня.
Марина Коваль, Юрій Ковальов, "Інтер"