Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Штучна девальвація гривні: експерт дав прогнози щодо курсу

З економічної точки зору в Україні немає причин для девальвації гривні, але фактором ризику є те, що уряд у Державному бюджеті заклав разом із НБУ курс - 29,1 грн на кінець року, що означатиме штучну девальвацію гривні для наповнення бюджету. Про це розповів економічний експерт Андрій Новак.

Читайте також:
Долар та євро подешевшали: який курс валют на 2 серпня

“З економічної точки зору, причин для девальвації гривні немає, але уряд у Державному бюджеті заклав разом із НБУ курс 29,1 на кінець року. А це означає, що уряд і НБУ вони розраховують на такий курс перш за все для наповнення Державного бюджету, і не виключно, що уряд буде штучно девальвувати гривню для наповнення бюджету, та щоб черговий раз задовольнити апетит наших преславутих крупних фінансових промислових груп, які є експортно-орієнтованими”, - заявляє експерт.

За останніми анонсами, Україна найближчим часом отримає допомогу МВФ, що принесе додаткові валютні надходження. У той же час, в Україні не припиняється потік валютних грошей від заробітчан. Якщо аналізувати динаміку по місяцях, з аналогічним періодом минулого року, то надходження від заробітчан наразі зростають в середньому на 5-9%, наголошує експерт.

Як коронакриза сприяла зміцненню курсу гривні

Експерт називає три ключові причини, чому за останній рік Україна спостерігає зміцнення гривні. По-перше, завдяки коронакризі і тим численним економічним обмеженням, які запровадили практично всі країни світу, вийшло так, що за останній рік у державі практично не змінився експорт. Він знизився, але лише на 3%, пояснює Новак. В той же час, значно знизився імпорт - майже на 15%, і таким чином зовнішня торгівля відносно збалансувалася. А баланс зовнішньої торгівлі - це є фундамент для формування курсу будь-якої грошової одиниці.

По-друге, параллельно при цьому, в країні практично не зменшилися валютні надходження від українських заробітчан. “Тобто, ті заробітчани, які не змогли виїхати з країн через коронакризу, переказували практично ті ж самі суми, навіть більші, своїм родичам в Україні, тому що в країнах заробітчанства вони мали можливість користуватися підтримкою урядів, і роботодавців, чого не було у нас. Тому при збалансуванні зовнішньої торгівлі, у нас ще й не зменшився валютний потік через заробітчан”, - пояснює експерт.

І третій ключовий фактор, який сприяв зміцненню гривні, це внутрішній ринок, на якому був підвищений попит на іноземні валюти. Економіст зазначає, що українці були “фактично заблоковані в своїй країні”. Минулого літа та зими українці мали можливість перетинати кордон так активно як раніше ні з метою туристичних поїздок, ні з метою ділових поїздок. Тобто більшість українців були заблоковані через обмеження щодо перетину кордону. Тому ця заблокованість змушувала українців бути вдома, а щоб бути вдома, необхідні гривні. Тому люди здавали свої валютні заощадження. Таким чином протягом півтора року був підвищений попит саме на гривню, що також сприяло її зміцненню.

На думку Новака, з суто економічних причин, в Україні немає підстав для девальвації гривні. “По-перше, корона кризові тенденції продовжуються, вони ще не зникли остаточно. Навпаки, всі очікують восени нової хвилі епідемії, а це означає повернення економічних обмежень - і по пересуванню людей, і по пересуванню товарів”, - резюмував економіст.