Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Експерти про курс долара на серпень: це – один із найкращих місяців для купівлі валюти цього року

Експерти про курс долара на серпень: це – один із найкращих місяців для купівлі валюти цього року

Експерти про курс долара на серпень: це – один із найкращих місяців для купівлі валюти цього року

Курс гривні в липні продемонстрував зміцнення, перетнувши позначку менш як 27 грн за долар. Загалом американська валюта знецінилася на 0,34 грн – до 26,88 грн, а євро – на 0,42 грн, до 31,92 грн.

ВІДЕО ДНЯ

За словами опитаних аналітиків, таке зміцнення гривні триватиме ще приблизно місяць, а з початком осені варто очікувати зміну тренду – долар почне відігравати позиції. Водночас у серпні курс може опуститися навіть до 26,5 грн. Докладніше про очікувану ситуацію на валютному ринку наступного місяця – у матеріалі.

Читайте також:
В Україні з’являться нові гроші
Реклама

Чому зміцнюється гривня

У липні курс гривні щодо долара зміцнився до найнижчого рівня за останній рік – до 26,86 грн. За словами аналітика інвесткомпанії Concorde Capital Євгенії Ахтирко, минулого місяця тривала тенденція помірної ревальвації, яку українці спостерігають від початку року, однак вона трохи зупинилася в першій половині липня.

"Найімовірніше, на настрої учасників валютного ринку негативно вплинули новини про кадрові зміни в Національному банку. Але наприкінці місяця зміцнення курсу відновилося. Очевидно, цьому сприяла новина про підвищення облікової ставки НБУ", – зазначає вона, додавши, що баланс фундаментальних чинників на ринку не змінився: попит на валюту залишається помірним, тоді як пропозиція підтримується високою виручкою експортерів, яка зараз перебуває на максимумах із 2014 року.

Реклама

Водночас, за словами керуючого партнера компанії "Атлант Фінанс" Юрія Нетесаного, така ситуація триватиме ще приблизно місяць, а з початком осені варто очікувати зміни тренду.

Що впливатиме на долар у серпні

У серпні суттєві зміни в балансі фундаментальних чинників не очікуються, говорить Ахтирко. Однак, на її думку, можливе посилення дії психологічних чинників напередодні нового бізнес-сезону. Так, деякі учасники ринку можуть почати закуповувати валюту про запас в очікуванні сезонного зростання курсу восени.

Читайте також:
В Україні можуть ввести незвичний податок
Реклама

А Нетесаний називає такі чинники, що позитивно впливатимуть на курс:

  • підвищення облікової ставки НБУ до 8% – це призведе до зменшення ліквідності (кількості гривні в обігу), що знизить можливості покупців валюти на міжбанку, і до скорочення попиту на валюту;
  • сезонність. Традиційно з квітня до вересня гривня посилюється через збільшення експорту та зменшення імпорту, що призводить до того, що пропозиція валюти на міжбанківському ринку перевищує попит;
  • період розрахунків із бюджетом. Для виконання своїх зобов’язань перед державою наприкінці кожного місяця експортери вимушені продавати більше валюти на міжбанку, щоб розрахуватися з державою за податками та зборами;
  • скорочення попиту на валюту для виплати дивідендів. Нерезиденти зараз купують доволі мало валюти для виплати дивідендів своїм акціонерам і материнським компаніям;
  • сприятливі погодні умови для збору врожаю та експорт харчових продуктів;
  • дорозміщення Україною єврооблігацій на $500 млн із погашенням у 2029 році під 6,3%, що є хорошим сигналом для ринку;
  • зростання обсягів приватних переказів емігрантів, як порівняти з показниками минулого року, що збільшує пропозицію валюти передусім на готівковому ринку, а надалі – й на міжбанку.

З-поміж негативних чинників можна назвати купівлю Нацбанком надлишків іноземної валюти на міжбанку. Варто зазначити, що чим більше посилюватиметься гривня, тим більше її купуватиме регулятор. Такі дії НБУ не дозволять національній валюті посилитися до більш як 26,5 грн за долар. Негативним чинником також стане те, що 28 серпня держава має погасити гривневі облігації на суму майже 1,17 млрд грн і сплатити відсотки ще за чотирма іншими випусками, а 29 серпня – валютні цінні папери на суму приблизно $350 млн.

Водночас головний економіст «Альфа-Банку» Олексій Блінов заявляє, що на курс впливатиме сплата підприємствами податку на прибуток, яка відбувається до 20 серпня, через що можна очікувати ситуативного зміцнення гривні.

Читайте також:
Що робити з пошкодженими купюрами гривень та чи можна їх обміняти

Прогноз курсу долара в серпні

Нетесаний і Блінов прогнозують, що долар у серпні може знецінитися до 26,5 грн. Так, в «Атлант Фінанс» прогнозують курс на рівні 26,5 – 27 грн, адже регулятор за допомогою валютних інтервенцій не дасть можливості гривні посилитися більше за зазначені показники. А от Блінов дає ширший прогноз – від 26,5 до 27,7 грн, пояснюючи це тим, що кожного року в цей час частина підприємств просто продають валюту для сплати податку на прибуток.

Зі свого боку Ахтирко не погоджується з експертами – вона очікує курс на рівні 27 – 27,2 грн за долар.

Реклама

Чи варто купувати долари та євро в серпні

«Серпень буде одним із найкращих місяців для купівлі валюти цього року. Можна купувати долар на рівні 26,5 — 26,7 грн, а євро на рівні 31 — 31,5 грн», – каже Юрій Нетесаний партнер «Атлант-Фінанс».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно