Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Стало відомо, коли почнеться впровадження накопичувальних пенсій

Накопичувальну пенсійну систему почнуть впроваджувати із 2023 року. Кошти будуть зберігатися в Єдиному державному накопичувальному фонді.

Про це заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в інтерв’ю "Суспільному".

За її словами, солідарна пенсійна система – коли всі громадяни, які працюють, платять за те, щоб виплачувати пенсії сьогоднішніх пенсіонерів, яких нині близько 11 мільйонів. Лазебна наголосила, що "ці ж пенсіонери не будуть учасниками накопичувальної системи".

Читайте також:
Яку зарплату отримуватимуть вчителі, лікарі та медсестри з 1 січня 2022 року

"Ця система надважлива. Чому? Тому що у людини з’являється два джерела доходу в старості – це з солідарної пенсійної системи або, як ми кажемо, з державного Пенсійного фонду. Вона буде у нас, безумовно, і держава завжди буде виплачувати пенсії та ці власні накопичення. Коли ми зараз говоримо про єдину пенсію – солідарну, то люди нею не дуже задоволені. А коли з’явиться й ще накопичувальна, то той коефіцієнт заміщення заробітку буде подвоюватись", – пояснила вона.

Очільниця Мінсоцполітики наголосила, що ці пенсії виплачуватимуть і після запровадження обов’язкових пенсійних накопичень для громадян.

"Якщо ми говоримо про те, коли паралельно працюватимуть ці системи, є певна гарантія. Вона закріплена у 102 Конвенції Міжнародної організації праці, яку Україна ратифікувала. Там є нестандартне мінімальне забезпечення – це 40% від зарплати. Менша держава не має права платити", – зазначила Лазебна.

Також стало відомо, хто буде залучений до накопичувальних пенсій з 2023 року.

"Зараз у законопроєкті написано, що учасниками обов’язкової накопичувальної системи можуть бути люди до 55 років. Але ми говорили з нашими експертами та дивились, як інші країни зробили. Чому це так зроблено? Бо коли вже 55 років, а у нас зараз пенсійний вік 60 років, ніби мало часу накопичити. Але люди працюють і після 60. І у різних людей різні зарплати. І людина може мати гарну зарплату і собі відкладати, і працювати після 60 років. Тому Міністерство соцполітики виступає за те, щоб людина сама після 55 років, добровільно, визначилась, чи хоче вона бути учасником накопичувальної системи", – зазначила міністерка.