Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Житло для переселенців: що може запропонувати Закарпаття

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну мільйони людей були вимушені покинути свої домівки та шукати прихисток в західних областях нашої країни, або ж за кордоном. Російські окупаційні війська розбомбили квартири та будинки великої кількості людей. Зараз держава дала обіцянку відновити зруйноване житло та вже зробила перші кроки в цьому напрямку, зокрема можна вже подавати заявку на компенсацію.

Нижче читайте статтю та дивіться відеоінструкцію, як подати заявку про пошкоджене або знищене майно під час війни.

Читайте також:
Як подати заявку про пошкоджене чи знищене майно під час війни: детальне пояснення із відео

Та все ж, влада вже зараз думає над питання житла для переселенців. 30 березня Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов у межах робочої поїздки до Закарпатської області відвідав об’єкти будівництва житла в Ужгороді, де з представниками будівельних компаній регіону, місцевою владою та народними депутатами обговорили поточний стан справ у будівельній галузі та можливості нарощення обсягів та темпів будівництва в регіоні.

"Втративши свій дім й переїхавши на нове місце, декому доведеться затриматись на більш тривалий термін. І ці люди повинні мати вибір у вирішенні питання житла. Тому будівельна галузь в Закарпатській області має великі перспективи. Адже попит на житло через велику кількість переселенців зростатиме", – йдеться у статті на Урядовому порталі, яка присвячена підтримці будівельної галузі під час війни.

У ній також зазначається, що наразі в Ужгороді триває будівництво житлових комплексів на 23 тисячі квартир різної площі. У вже побудованих об’єктах є близько 5 тисяч квартир. Це частково покриє існуючий попит.

Експерти зазначають, що після української перемоги та завершення війни ринок нерухомості кардинально перебудується. Оренда квартир та будинків вже зараз зросла в західних областях України. Але що буде надалі, достеменний прогноз дати ніхто не береться.

Так само не беруться прогнозувати фахівці галузі й ціни на нерухомість, які будуть після закінчення війни.

"Після відновлення роботи також може виникнути ситуація, коли на сході країни житло дешевшатиме, а на заході дорожчатиме на хвилі відтоку людей. Втім, поки що свідчень про затяте бажання співвітчизників виїхати з рідних місць назавжди немає", – каже аналітик TeleTrade Сергій Родлер у коментарі виданню "Сьогодні".

Після закінчення війни, додав експерт, варто очікувати на подорожчання будівельних матеріалів, яке сприятиме подорожчанню будівельних робіт і позначатиметься як на обсязі пропозиції нового житла, так і його вартості.

Раніше видання публікувало детальне роз’яснення, як держава підтримуватиме вимушених переселенців. Мова про житло, роботу та фінансову допомогу.

Також інформували проте, як українцям отримати близько 30 тисяч гривень допомоги.