Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні прогнозують прощання з "потрійним" курсом валют: про що мова

Курс долара в Україні відносно гривні цього літа буде стабільним і не схильним до суттєвих коливань, попри війну росії в Україні. У цьому впевнені експерти, опитані виданням Сьогодні.

"Літо – традиційний період ділового затишшя, коли попит на валюту зменшується. А цього року ще й скорочується попит на валюту, яка минулими роками йшла на відпочинок за кордоном", – йдеться у статті.

На користь гривні відіграє той факт, що західні країни нарешті збільшили фінансування українського бюджету. І хоча поки що про 5 мільярдів доларів на місяць не йдеться, сума фінансування порівняно з травнем зросла втричі.

Читайте також:
Початок липня відзначився різким падінням курсу євро

"... Швидше за все червень стане першим місяцем війни, коли зовнішня допомога від партнерів нарешті щось внесе більше до бюджету, ніж податкові надходження», – розповідає депутат ВР Ярослав Железняк.

Експерти кажуть, що швидше за все, найближчим часом все ще зберігатиметься потрійний валютний курс – фіксований курс НБУ, за яким продається валютний виторг, картковий курс для розрахунку пластиком за кордоном та реальний обмінний курс, який на 20% вищий за офіційний. Але найближчим часом Нацбанк може почати зближувати всі ці три показники.

Останні новини вказують на те, що з множинним валютним курсом настав час прощатися і переходити до гнучкого курсоутворення. Допомога від заходу зростає, а в узгоджених партнерами планах на наступні місяці – ще кілька десятків мільярдів доларів. Парламент ухвалив закон про повернення ПДВ на імпорт та імпортних мит на товари, які масово виробляються в Україні. Таким чином, доцільно поступово відпускати офіційний курс, припиняти практику множинних курсів та скасовувати перелік критичного імпорту, – вважає координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман. 

Такі ініціативи можуть призвести до невеликого зниження комерційного курсу та зростання офіційного курсу НБУ.