Сирні снеки за розробкою NASA: як в Мукачеві працює релоковане харківське підприємство
Унікальні космічні технології, які дозволяють висушувати сири різних сортів, без додавання консервантів зі збереженням усіх натуральних якостей, були розроблені у Харкові ще до війни. Але тільки після релокації до Мукачева підприємство "Прайм Снек" відкрило для себе експорті можливості. Тепер вироби можуть стати першим молочним продуктом закарпатського виробництва, який офіційно дозволено продавати у країнах ЄС.
Харків’янин Пилип Гришин з дитинства мріяв, що в майбутньому буде керувати виробництвом. Чоловік каже, що він став інженером за покликом серця.
У 2016 році у нього виникла ідея, зробити так, щоб сири популярних сортів могли зберігати свої натуральні якості якомога довше, а куштувати їх було б зручно де завгодно.
До реалізації Пилип залучив свого брата Вадима. Разом хлопці розпочали експериментувати.
Сотні кілограмів сиру були витрачені на пошук ідеального рецепта й технології. Справа в тому, що сир при температурі 40-45 градусів за Цельсієм починає плавитися, що відомо усім, хто коли-небудь готував гарячі бутерброди. Якщо температуру збільшувати, чи застосовувати інфрачервоні промені, то можна зіпсувати продукт, отримавши несмачний чорний сухар.
У нагоді розробникам стала інформація, що в 70-80-ті роки минулого сторіччя NASA (Аеронавігаційне космічне управління США) теж займалися подібними дослідженнями. Тоді була винайдена мікрохвильово-вакуумна сушка продуктів для астронавтів. Цей спосіб дозволяв висушувати продути так, аби вони мали мінімальну вагу, що важливо на орбіті, і зберігали усю користь та смак.
"На пошук власних технологій у нас пішов рік. Замість маленького обсягу ми отримували то великі батони, то несмачні перепічки. Але ми наполегливі і нам вдалося налагодити виробництво сирних кульок, які б були готові для продажу нашим клієнтам", – згадує Пилип Гришин.
Свій винахід брати запатентували й почали налагодження виробництва, а згодом й обсягів продукції. Зареєстрували торговельну марку "Прайм Снек", орендували приміщення на території великого харківського заводу, розробили унікальну упаковку, що дозволяє зберігати висушені сирні кульки майже рік. Розширили смакову лінійку, запропонувавши сирні снеки для дітей, гурманів та навіть спортсменів.
На початку 2022 року обсяг виробництва сягав двох тон на місяць. Плани мали амбітні, але в кінці лютого все змінилося.
"Моє житло в Харкові розташоване неподалік аеропорту, тож 24 лютого, прокинувшись від вибухів, я одразу прийняв рішення евакуювати вагітну на той час дружину і двох доньок. Наш шлях на машині до Мукачева тривав майже три доби. Обрали цей регіон, бо мали тут друзів і родичів. Перший місяць просто відходили від шоку. Телефоном нам повідомили, що до нашого офісу й виробництва вхід заборонено, бо заводські території потрібні були для наших військових", – пояснює чоловік.
Пилип був наполегливим, і вже у квітні йому дозволили приїхати до Харкова, щоб за 2 доби забрати обладнання для сушки сиру і все необхідне для відновлення виробництва.
У той момент на околицях Харкова точилися запеклі бої, повітря здригалося від постійних ракетних ударів та Пилипу вдалося знайти вантажівки, пальне, завантажити справу його життя в автівки й неушкодженим повернутися на Закарпаття.
Минулого травня підприємці знайшли підходящу виробничу площу в Мукачеві й менш ніж за рік "Прайм Снеку" вдалося не тільки відновити справу, а й розширити її.
"Уже в квітні ми плануємо вийти на обсяг 2,5 тони продукту на місяць. Далі будемо розвивати тут основне виробництво сирних снеків. У Харкові ми й не мріяли, що вийдемо на експорт, а тут, в Мукачеві, завдяки близькості кордонів, незабаром матимемо дозвіл на те, щоб наші снеки офіційно підкорювали Європу. Це буде перший молочний продукт, вироблений на Закарпатті, який офіційно буде дозволено продавали в країнах ЄС", – з гордістю ділиться планами Пилип.
За словами підприємців, виробництво чи не щодня отримує замовлення снеків від захисників, бо сирні кульки це не тільки смаколик, а й поживний раціон для наших бійців.
Плани в "Прайм Снека" амбітні. Вже зараз компанія має контракти на поставку сирів до Чехії, Швейцарії та Польщі. Надалі готові продавати франшизу і поставляти обладнання, щоб по всьому світу можна було поласувати тим, що стало унікальним українським продуктом.
Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.
Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.