Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У скільки обійдеться накрити новорічний стіл 2025 року

Фото: Depositphotos

Уже скоро українці зустрічатимуть Новий 2025 рік. Очевидно, ніхто у час війни пишних гулянь не буде влаштовувати, але скромний новорічний стіл все ж накриватимуть. Розповідаємо про ціни на продукти.

Економіст та керівник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в одному з інтерв’ю зазначив, що ціни на деякі продукти зміниться орієнтовно після 15 грудня. Ідеться про м’ясо, рибу, копченості. Після того як почне зростати попит на ці товари, ціна на них буде підвищуватися.

На думку експерта, якщо оцінювати приблизно, то вартість новорічного столу зросте десь на 10-15%, у порівнянні з минулим роком. Це виходячи із того індексу інфляції, який є на сьогодні. Але цілком можливі й інші варіанти.

Читайте також:
Доставка газу з 1 січня 2025 року: кому доведеться більше платити

Торік вартість новорічного столу на чотирьох осіб становила 2880 грн. Відповідно цьогоріч, якщо брати підвищення на 10-15%, це коштуватиме 3168–3312 гривень.

Але це ціна без смаколиків. Це традиційний стіл для українців, зі звичайними класичними салатами, невеликою кількістю копченого м’яса, білого хліба та сирів. У цю вартість не включені червона ікра, смаколики та екзотичні фрукти, цитрусові.

Економіст говорить, коли ми беремо продовольчий кошик, то продукти можна розділити на дві групи товарів: це дороговартісні й дешеві. До дороговартісних товарів належать риба, м’ясо, а до дешевих — овочі, хліб, крупи, макарони.

У дешевій групі наразі спостерігається дуже високе зростання, бо овочі та хліб значно подорожчали. Зокрема хліб — на 15%, у порівнянні з листопадом минулого року.

«Водночас дороговартісна продукція майже не зросла у порівнянні з минулим роком. М’ясо подорожчало десь на 3%, а риба на 6%. Тобто, у порівнянні з дешевою групою товарів, це незначне здорожчання», — вважає Пендзин.

Це пов’язано з тим, що значно знизився попит на дороговартісні товари. Коли попит знижується, то за більш-менш сталої пропозиції ціна або зупиняється, або падає.

Раніше видання публікувало рецепти салатів на Новий рік.