Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Бюджет Хустщини отримав 9,1 млн грн плати за землю

З початку 2015 року в м. Хуст та Хустському районі сплачено 9,1 млн грн плати за землю, з яких 6,3 млн грн сплатили юридичні особи, фізичними особами було внесено 2,8 млн грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року фактичні надходження з плати за землю збільшились на 2 млн гривень, тобто на 43 % і досягти таких результатів вдалося завдяки ефективній роботі податкових інспекторів.

Водночас Хустська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році, – йдеться у повідомленні Хустської ОДПІ.

Платники плати за землю, крім фізичних осіб, самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному податковому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому Податковим кодексом України, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення.

Сплата податку юридичними особами здійснюється щомісячно рівними частками, фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Хочеться наголосити, що кошти у вигляді земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками спрямовуються до скарбнички місцевого бюджету, – а отже своїми своєчасними платежами власники землі та землекористувачі підтримують соціально-економічний розвиток свого села, селища та міста.