Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Кабмін переніс підвищення цін на газ для населення

Кабінет міністрів України продовжив на два місяці – до 1 червня 2018 року – дію спеціальних зобов’язань Нафтогазу України і обласних газопостачальних компаній постачати населенню та підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін.

Відповідне рішення з триденним доопрацюванням було ухвалено на засіданні уряду 28 березня. Дія спецзобов’язань Нафтогазу мала завершитись 1 квітня.

Згідно з пояснювальною запискою, зараз тривають переговори з Міжнародним валютним фондом про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету. Тому, з огляду на завершення терміну дії положення про покладання спеціальних зобов’язань, виникає необхідність у його продовженні.

Таким чином, ціна газу для поставок населенню і ТКЕ до 1 червня не зміниться і залишиться на рівні 4942 грн за 1 тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів – 6958 грн за 1 тис. куб. м.

При цьому в Нафтогазі заявляли, що з 1 жовтня 2015 року, коли уряд поклав на компанію спеціальні зобов’язання, і до кінця 2017 компанія поставила контрагентам 40,7 млрд куб. м газу. За оцінками компанії, ця схема завдала Нафтогазу 110 млрд грн збитків.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд висунув чотири вимоги до України для отримання наступного траншу. Так, Київ має створити антикорупційний суд і врегулювати питання з цінами на газ. Також вимогами були вже ухвалені пенсійна реформа і закон про приватизацію.

Читайте також:
Чи подорожчає газ та електроенергія з 1 квітня: чого чекати українцям

МВФ вже не вперше вимагає від Києва підвищити ціни на природний газ для населення. На цей крок Кабінет міністрів Володимира Гройсмана поки не наважився. Нещодавно сам прем’єр і міністр енергетики Ігор Насалик заперечували цю можливість.

Однак президент України Петро Порошенко заявив практично зворотне: "Я знаю, що уряд готовий врегулювати ціни на газ".

Раніше повідомляли, що Кабмін запропонував МВФ підвищувати ціну на газ для населення щокварталу на 2-3% протягом півтора років починаючи з квітня 2018 року.