Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вартість приготування борщу у Закарпатській області – найвища по Україні

Асоціація постачальників торговельних мереж традиційно порахувала в якому регіоні найдорожчий і найдешевший борщ за даними офіційної статистики. До нашого класичного борщу ввійшли наступні інгредієнти: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 200 г.

Як виявилось, на початок березня 2019 року найдорожче зварити борщ у Закарпатській області. Там він обходиться в 109,1 грн. А найдешевший буде в Тернопільській області – 91,8грн. Різниця у вартості складає 17 грн, або 19%.

ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Закарпатська область – 109,1 грн, Київ – 105,7 грн і Харківська область – 105,1 грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільщина – 91,8 грн, Львівщина – 95,8 грн, Волинь – 96,7 грн. Вартість м’яса – це ключовий показник вартості борщу по різних регіонах країни. 

Читайте також:
У Закарпатській області приготувати шашлик виходить найдорожче в Україні

А тепер розглянемо нашу смачну страву в розрізі складових:

1. Свинина.

Найбільша вартість на Закарпатті – майже 74,3 грн за 600 г.

Найменша на Тернопільщині – 59,7 грн.

Різниця в ціні між регіонами становить 14,6 грн.

2. Буряк. 

Найдорожчий знаходимо на Волині й місті Києві – по 7,1 грн за півкіло.

А от найдешевший на Запоріжжі та Полтавщині – по 5,8 грн.

Різниця в ціні 1,3 грн за 500 г.

3. Картопля.

Найдорожча картопля на Донеччині – 6,1 грн за 500 г.

Найдешевша на Волині й Рівненщині – по 4,1 грн.

Різниця в ціні складає 2 грн на половині кілограму.

4. Капуста.

Найвища ціна на Волині та Закарпатті – по 4,7 грн.

Найнижча – у Запорізькій – 3,4 грн за 300 г.

Різниця в ціні складає 1,3 грн на 300 г.

5. Морква.

Найбільша ціна на Донеччині, Закарпатті та Буковині – по 2,8 грн за 200 г.

Найменша в Дніпропетровській і Полтавській областях – по 2 грн.

Різниця в ціні 80 коп.

6. Цибуля.

Найдорожча цибуля в Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській і Чернівецькій областях – по 4,2 грн за 200 г.

Найдешевша на Львівщині та Хмельниччині – по 3,8 грн.

Різниця в ціні – 40 коп за 200 г.

7. Сметана.

Найдорожча в Херсонській області – 12,8 грн за 200 г.

Найдешевша на Рівненщині та Тернопільщині – 10,4 грн.

Різниця в ціні становить 2,4 грн на 200 г.

Нагадаємо, що рік тому, на початок березня 2018 року, найдорожчий борщ можна було приготувати на Закарпатті – 99 грн, у Києві – 95 грн і на Одещині – 94 грн. Тобто трійка “лідерів” за рік практично не змінилась, тільки замість Одеської області в трійку ввійшла Харківщина.

Раніше видання порівнювало ціни в Україні, Чехії та Словаччині.