Вартість приготування борщу у Закарпатській області – найвища по Україні
Асоціація постачальників торговельних мереж традиційно порахувала в якому регіоні найдорожчий і найдешевший борщ за даними офіційної статистики. До нашого класичного борщу ввійшли наступні інгредієнти: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 200 г.
Як виявилось, на початок березня 2019 року найдорожче зварити борщ у Закарпатській області. Там він обходиться в 109,1 грн. А найдешевший буде в Тернопільській області – 91,8грн. Різниця у вартості складає 17 грн, або 19%.
ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Закарпатська область – 109,1 грн, Київ – 105,7 грн і Харківська область – 105,1 грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільщина – 91,8 грн, Львівщина – 95,8 грн, Волинь – 96,7 грн. Вартість м’яса – це ключовий показник вартості борщу по різних регіонах країни.
А тепер розглянемо нашу смачну страву в розрізі складових:
1. Свинина.
Найбільша вартість на Закарпатті – майже 74,3 грн за 600 г.
Найменша на Тернопільщині – 59,7 грн.
Різниця в ціні між регіонами становить 14,6 грн.
2. Буряк.
Найдорожчий знаходимо на Волині й місті Києві – по 7,1 грн за півкіло.
А от найдешевший на Запоріжжі та Полтавщині – по 5,8 грн.
Різниця в ціні 1,3 грн за 500 г.
3. Картопля.
Найдорожча картопля на Донеччині – 6,1 грн за 500 г.
Найдешевша на Волині й Рівненщині – по 4,1 грн.
Різниця в ціні складає 2 грн на половині кілограму.
4. Капуста.
Найвища ціна на Волині та Закарпатті – по 4,7 грн.
Найнижча – у Запорізькій – 3,4 грн за 300 г.
Різниця в ціні складає 1,3 грн на 300 г.
5. Морква.
Найбільша ціна на Донеччині, Закарпатті та Буковині – по 2,8 грн за 200 г.
Найменша в Дніпропетровській і Полтавській областях – по 2 грн.
Різниця в ціні 80 коп.
6. Цибуля.
Найдорожча цибуля в Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській і Чернівецькій областях – по 4,2 грн за 200 г.
Найдешевша на Львівщині та Хмельниччині – по 3,8 грн.
Різниця в ціні – 40 коп за 200 г.
7. Сметана.
Найдорожча в Херсонській області – 12,8 грн за 200 г.
Найдешевша на Рівненщині та Тернопільщині – 10,4 грн.
Різниця в ціні становить 2,4 грн на 200 г.
Нагадаємо, що рік тому, на початок березня 2018 року, найдорожчий борщ можна було приготувати на Закарпатті – 99 грн, у Києві – 95 грн і на Одещині – 94 грн. Тобто трійка “лідерів” за рік практично не змінилась, тільки замість Одеської області в трійку ввійшла Харківщина.
Раніше видання порівнювало ціни в Україні, Чехії та Словаччині.