Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні перерахують тарифи на опалення й введуть нові абонплати

В Україні введуть абонплату на всі комунальні послуги, крім електроенергії. А тарифи на опалення будуть перераховувати щомісяця. Це призведе до того, що в середньому українці платитимуть за комуналку додатково близько 112 грн (абонплата), а тариф на тепло підвищать.

Це випливає із законопроєкту №2458, який Верховна Рада ухвалила в повторному другому читанні.

Українці мають право вибрати: або створити ОСББ і самим відповідати за стан комунікацій у будинку, або підписати колективний договір із постачальником комунальних послуг і платити йому абонплату цілий рік.

Читайте також:
Проєкт держбюджету-2021: підвищення мінімалки відклали із липня на грудень

А без договорів, зокрема, не можна переглянути і тарифи на опалення. Нові правила дозволять перерахувати вартість тепла, а в майбутньому – врегулювати і питання з абонплатою.

Абонентська плата вже передбачена законом, але її введення перенесли через карантин. Член НКРЕКП Ольга Бабій розповіла: з 2018-го в тарифах не закладені суми на обслуговування й ремонт мереж. Відбулася законодавча колізія, внаслідок якої у постачальників, за словами Бабій, іноді немає грошей навіть на те, щоб надрукувати і виставити платіжки.

Тариф на опалення буде змінюватися разом із ціною на газ

Ще у жовтні мер Києва Віталій Кличко звернувся до Ради з проханням ухвалити законопроєкт №2458. Мовляв, це б дозволило через зниження цін на газ перерахувати вартість опалення й гарячої води. Але якщо в жовтні газ дійсно був дешевим, то зараз його вартість уже перевищила минулорічний показник.

Тому цього разу, ймовірно, через подорожчання блакитного палива зростуть ціни і на тепло. Складова газу в тарифах на тепло й гарячу воду – 70-80%. Платіжки за газ для більшості українців займають несуттєву частину в загальних витратах на комуналку. Так, близько 70% – вартість опалення, решта – гаряча вода, електроенергія, холодна вода та газ.

“Законопроєкт правильний, але немає плану реформ. Ухвалення правильного законопроєкту призведе до появи додаткових платіжок, потрібні додаткові кошти на додаткові платіжки”, – розповідає заступник голови профільного комітету Олексій Кучеренко.

Що ще зміниться:

  • запроваджуються диференційовані тарифи на транспортування та постачання теплової енергії (залежно від наявності або відсутності центральних та індивідуальних теплових пунктів), що дозволить уникнути подвійної компенсації споживачами витрат на утримання й обслуговування центральних та індивідуальних теплових пунктів;
  • скасовується вимога щодо формування загальнобудинкових тарифів на послугу з постачання гарячої води за наявності в таких будинках індивідуальних теплових пунктів, оскільки це вимагає багато часу і значних витрат від виконавців комунальних послуг, пов’язаних із здійсненням розрахунків, адмініструванням цих витрат;
  • постачальникам послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій або керівникам надається право достроково розривати відповідні договори, попередивши про це споживачів не пізніше, ніж за два місяці до дня розірвання договорів.