Голодна кутя напередодні Водохреща 2023: рецепт
19 січня вірники відзначають свято Водохреща або ж день Хрещення Господнього. Останній день перед Водохрещем, 18 січня, називається Водохресний Святвечір або Голодна кутя.
Головною стравою вечора 18 січня стає пісна голодна кутя. Зазвичай, кутю готували без горіхів, родзинок, сухофруктів та інших добавок. Але дедалі частіше від цієї традиції відходять.
Головне, аби голодна кутя була без масла, молока, вершків та інших продуктів тваринного походження.
Голодна кутя на Водохресний Святвечір: рецепт приготування
- Пшениця – 350 г.
- Рідкий мед – 2 ст. л.
- Мак – 100 р.
- Горіхи волоські – 100 г.
- Родзинки – 100 г.
Для голодної куті пшеницю потрібно кілька разів промити і замочити у воді на 3 години. Потім відварити пшеницю до готовності на маленькому вогні впродовж 1 год-1,5 год.
Мак треба залити окропом на 30 хв і розтерти в ступці. Горіхи просушити в духовці порізати ножем. У великій мисці треба змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки і мед. Заправити кутю можна узваром.
Дехто готує голодну кутю напередодні Водохреща без горіхів та родзинок. Використовують лише пшеницю, мак та мед.