Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Розпочався Страсний тиждень: що не можна робити у Великий понеділок

Розпочався Страсний тиждень: що не можна робити у Великий понеділок

У вірників східного обряду розпочався Страсний тиждень. Перший його день має назву Великий понеділок.

Християни останній тиждень Великого посту називають "Страсною седмицею". В цей період стараються дотримуватися особливо жорстких правил та не вживати в їжу навіть риби, молочних продуктів. Кожен день цього тижня називають "Страсним" чи "Великим". Їх присвячують основним притчам та важливим подіям в житті Ісуса Христа.

Страсний тижень починається з Великого понеділка. Цього дня християни згадують євангелівську притчу про безплідне дерево смоковниці. Його прокляв Ісус Христос і воно, будучи зеленим та свіжим, відразу на очах супутників Сина Божого засохло та скрутилося. Цю подію часто порівнюють в церкві з прокляттям душі, яка не приносить тілу духовних плодів (молитва, віра, благі справи, щире покаяння).

Читайте також:
Великдень в умовах війни: чи будуть богослужіння у церквах і освячення кошиків

Також у Великий понеділок прийнято згадувати старозавітного патріарха Йосипа, який був проданий в рабство до Єгипту власними братами. Він вважається прообразом самого Ісуса Христа, який прийняв страждання.

У Великий понеділок саме ці теми є головними під час церковної служби, їх відображають в співах кожного дня Страсного тижня. А митрополити починають варити миро (ароматичну олію). Цю особливу церковну святиню виготовляють лише раз у рік – у Великий понеділок.

З Великого понеділка протягом усього Страсного тижня активно готуються до одного з найбільших церковних свят – Великодня.

Наші предки у своїх домівках наводили лад, прибирали, білили стіни та піч, мили двері й вікна, прали килимки. До Воскресіння Ісуса Христа потрібно було завершити всю брудну роботу.

 

Що не можна робити у Великий понеділок

Цього дня необхідно дотримуватись заборони на веселощі – не можна влаштовувати розважальні заходи. Також не можна сваритися, ображати, конфліктувати та згадувати образи. Крім того, не можна вживати спиртні напої та порушувати Великий піст.