Великдень 2020: рецепт смачної паски, як її прикрасити та святкові страви

Великдень або ж Пасху у 2020 році православні відзначатимуть 19 квітня. У даній статті ми розповімо про те, як підготуватись до Великодня: подаємо рецепт смачної паски, як прикрасити паску та даємо кілька рецептів страв на Великдень.

Великдень в Україні оспівує воскресіння Ісуса Христа, воно є найсвітлішим та найбільш атмосферним у році. Щоби відчути це, не обов’язково бути глибоко релігійною людиною, адже кожен із нас святкує перемогу добра над злом, віри над силою, життя над смертю.

Підготовка до Великодня починається задовго до настання свята, адже йому передує Чотиридесятниця – 40 днів Великого посту, а також Седмиця – тиждень безпосередньо перед Днем Воскресіння Христова. Віруючі дотримуються строгого посту, проводять час у каятті та молитві на знак єдності зі Спасителем.

Loading...

Читайте також:  Коли Пасха 2020: дата святкування православного та католицького Великодня

Активні приготування до Свята Великодня починаються в Чистий четвер. Цього дня необхідно встати до сходу сонця та вмитися, щоби позбутися хвороб та закріпити чистоту своїх помислів. Віруючі воцерковлені люди в цей день йдуть на службу до храму до причастя. Потім приділяється час генеральному прибиранню – свято Великодня та весну необхідно зустріти з чистими думками та в чистій оселі.

Меню на Великдень

Пасхальний стіл – обов’язковий атрибут на Свято. Традиційно меню на Великдень може складатися з 48 страв, які символізують дні Великого посту. Але для їхнього приготування вже можна використовувати будь-які продукти, зокрема і скоромні – м’ясо, яйця, молоко, масло тощо.

Паска – головний атрибут Великодня
Паска – головний атрибут Великодня

Цікаві факти про Великдень

  • Вживали святкові страви зранку, коли родина поверталася з освяченим пасхальним кошиком із церкви.
  • За правильне вважається брати на освячення лише паску та яйця.
  • Розговлялися паскою, а потім уже куштували інші страви.
  • Цікаво, що на Великдень не передбачається приготування гарячих страв. Адже стіл мав стояти накритим від зорі й до зорі, щоб усі, хто завітав у гості, могли пригоститися святковими стравами.

Головні страви до Великодня – паска та яйця. Їхнє приготування – справжня магія.

Звичайно, можна просто купити паску, але в такому випадку ви багато втрачаєте. Ніщо не створює такої святкової атмосфери в оселі, як запах живого дріжджового тіста, а потім запаморочливі аромати свіжоспечених пасок. Пропонуємо розібратися, як зробити справжнє диво.

Рецепти та способи приготування великодньої паски

Секрети випікання пасок передавалися із покоління в покоління
Секрети випікання пасок передавалися із покоління в покоління

Паска – це символ Царства Небесного, святковий хліб вічного життя, уособленням якого для людей став Ісус Христос. Вона символізує повноту буття, адже випікається з додаванням багатьох інгредієнтів. Вони практично однакові у всіх рецептах, але кожна господиня вміє зробити так, щоби саме її паска була особливою. Адже секрети випікання пасок передавалися через сотні років із покоління в покоління.

Випіканням пасок займалися в Чистий четвер. Для їхнього приготування беруть якісні продукти – пшеничне борошно вищого ґатунку, дріжджі, цукор, коров’яче масло та молоко, сметану або вершки, свіжі курячі яйця, ванілін. До тіста додають родзинки, цукати, горіхи.

Читайте також:  Що можна їсти у Великий піст? Рецепти пісних страв до посту

Смачна паска – два способи її приготування:

  • опарний: паски за таким рецептом готуються двома етапами – опара й тісто. Для приготування опари злегка підігрівають молоко, додають до нього всі дріжджі, більшу частину цукру. Борошна треба покласти стільки, щоби вийшло тісто, трохи рідше, ніж на оладки. Отриману суміш залишають у теплому місці, накривши ємність чистим рушником. Коли на поверхні з’являться пухирці з вуглекислим газом, а опара збільшиться приблизно у 2-2,5 рази, то до неї додають здобу – розтоплене вершкове масло, яйця, сметану, ванілін. Після замішування тіста йому дають час підійти;
  • безопарний: тісто готують в один прийом, додаючи всі інгредієнти. Але спочатку варто розвести дріжджі в молоці з цукром, додати сіль, ванілін, невелику частину борошна. Потім у рідке тісто додають здобу. Потроху засипаючи муку, доводять його до потрібної консистенції, ставлять підходити.
У різних регіонах України паски випікають за різними рецептами
У різних регіонах України паски випікають за різними рецептами

За різними рецептами паски, тісто можуть замішувати на картопляному відварі (надає випічці еластичності), з додаванням самогону, лікеру, заварної основи та ін. Різні рецепти пасок із фотографіями можна знайти в Інтернеті, ми ж розглянемо основні принципи. Процес випікання пасок досить складний, потребує певного досвіду роботи з дріжджовим тістом. Але якщо відповідально підійти до справи, добре підготувавшись, то все обов’язково вдасться. Досвідчені господині радять:

  • дріжджове тісто для пасок боїться протягів, перепадів температур та обвітрювання, то ж його треба залишати для підходу в теплому місці, накривши рушником;
  • тісто може впасти від вібрації – посудину не можна штовхати, і процес випікання пасок має проходити в спокійній атмосфері;
  • всі продукти мають бути кімнатної температури;
  • борошно треба обов’язково просіяти декілька разів, щоби воно добре набралося кисню;

Читайте також:  Благовіщення: традиції та прикмети

  • вимішувати тісто необхідно довго та вручну, щоби воно стало еластичним та не прилипало до рук;
  • тісту потрібно дати «виходитися», щоби потім верх паски не тріснув;
  • родзинки та цукати відповідно до рецепту паски додають наприкінці замішування, щоби не пошкодити сухофрукти.
Процес випікання пасок досить складний і потребує певних навичок
Процес випікання пасок досить складний і потребує певних навичок

Коли тісто для пасок готове, то його розкладають у форми. Це можуть бути спеціальні паперові вироби або звичайні металеві. Якщо потрібно, то їх змащують олією або вистилають пергаментним папером. Тістом їх заповнюють на 2/3 від усього обсягу. Форми залишають у теплому місці, щоби дати паскам знову піднятися.

Як прикрасити паску?

Зробити це можна по-різному. В Україні традиційно паски до Великодня прикрашали тістом.

Читайте також:  Страсний тиждень: що можна їсти

Це також можна зробити різними способами:

  • здобним тістом: розкладаючи тісто по формах, залиште частину. Прикраси зі здобою будуть такого ж золотистого кольору, як і сама паска;
  • прісним тістом: його замішують окремо з борошна, води, дріжджів, невеликої кількості цукру (не для смаку, а для живлення дріжджів), дрібки солі. Такі прикраси після випікання залишаться набагато світлішими від скоринки паски й будуть виглядати гарно завдяки контрасту. На смак нагадують церковну просфору.
В Україні традиційно паски до Великодня прикрашали тістом
В Україні традиційно паски до Великодня прикрашали тістом

Готові декоративні вироби викладають на змащені збитим яйцем паски майже перед самим випіканням, коли вони вже добре піднімуться. Декор не має бути занадто важким, інакше він може просто просісти в саму паску. Традиційно до Великодня виготовляють хрестики, літери «ХВ» (Христос Воскрес), квіти, колоски, віночки, шишки, крученики та ін. Якщо паска вдалася гарною, високою, не розтріскалася, не впала – на здоров’я всіх членів родини та на добробут у наступному році.

За бажанням паску також можна прикрасити збитими з цукровою пудрою білками, айсингом, виробами з мастики та іншим декором, який зараз у великій кількості продається перед Великоднем. Це дуже творче та захоплююче заняття, яке обов’язково сподобається вам та вашим дітям.

Сирна паска – рецепт на Великдень

Якщо ви любитель сиру, тоді беріть на озброєння рецепт сирної паски
Якщо ви любитель сиру, тоді беріть на озброєння рецепт сирної паски

Сирна паска – це особлива ритуальна страва, яка готується тільки на Великдень. Паска має форму усіченої піраміди, що символізує гроб Господній. Для її приготування використовують роз’ємну форму, всередині якої є відбитки хреста, літер «ХВ», списів, палиць, квітів, паростків пшениці. Усе це символізує страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа.

Рецепти сирних пасок до Великодня є різні. Традиційно великодня страва готується з домашнього сиру, цукру, жовтків, ваніліну, вершкового масла, родзинок. Зробити це можна так:

  • заварна сирна паска: жовтки беруться сирі, усі інгредієнти змішуються та проварюються на водяній бані, викладають під прес;
  • сира сирна паска: беруть жовтки від варених яєць, усе протирають крізь сито, змішують;
  • запечена сирна паска: запікають у духовці.

Читайте також:  Як закарпатцям правильно виходити з посту, аби не зашкодити організму

Ще сирну паску до Великодня готують таким способом: у кипляче молоко додають сметану, цукор, ванілін, усе обережно розмішують. Коли маса трохи охолоне, відкидають її на марлю, дають стекти, кладуть під гніт. Виходить дуже ніжна маса на зразок вершкового суфле.

Писанковий розмай: як прикрасити яйця до Паски

Писанка – один із символів свята
Писанка – один із символів свята

Це ще одне неймовірне заняття перед Великоднем! Яйце – це давній символ зародження життя. На Великдень яйця прикрашали різними способами та дарували з побажаннями здоров’я та довголіття. Декорувати їх можна по-різному:

  • крашанки: яйця фарбуються в один колір гарячим (відварювання в розчині барвника) або холодним (викочування вже відварених яєць у барвник) способами;
  • писанки: це справжні витвори мистецтва. Розписи наносяться за допомогою писачка розтопленим воском. Яйце поступово фарбується в різні відтінки від білого та жовтого до вишневого, синього або чорного;
Малювати писанки – це справжнє задоволення
Малювати писанки – це справжнє задоволення
  • мальованки: візерунки вимальовуються на шкаралупі;
  • дряпанки: за допомогою гострого шила, голки або іншого інструменту на вже пофарбованих яйцях видряпують візерунки;
  • крапанки: робляться поетапно, як і писанки, але на яйце віск накапується зі свічки, яка горить.

У продажу до Великодня можна знайти синтетичні барвники, але перевагу краще надати натуральним. Наприклад, відвар із лушпиння цибулі фарбує яйця у відтінки від золотистого до насиченого коричневого, ягоди чорної бузини або чорниці – у бузковий, червонокачанна капуста – у яскраво-синій (фото нижче), молоде листя берези або кропиви – у зеленуватий, куркума – у сонячно-жовтий, кора вільхи – у зеленувато-жовтий.

Фарбовані писанки
Фарбовані писанки

Яйця до Великодня можна прикрасити й багатьма іншими способами – декупаж серветками, наклеювання спеціального пасхального декору, стрічок тощо. Цікаві візерунки виходять, якщо на яйця накласти дрібні листочки, квіточки або травинки, потім щільно обв’язати їх шматочком капрону та відварити. Так ви до Великодня отримаєте чудові яйця з рослинним орнаментом.

Салати на Великдень: корисні поради

Рецептів салатів, які можна приготувати до Великодня, існує безліч. Тим більше, що після завершення посту вже немає жодних обмежень в інгредієнтах. Салати можуть бути такими:

  • м’ясними;
  • рибними;
  • з традиційних сирих овочів;
Салати на Великдень можна приготувати на будь-який смак
Салати на Великдень можна приготувати на будь-який смак
  • з відварених овочів;
  • із зелених овочів;
  • з пророщеними зернами;
  • теплими або холодними тощо.

Рецепти весняних салатів до Великодня варто вибирати відповідно до уподобань своєї родини. Пропонуємо кілька рецептів салатів на Великдень.

Салат «Гарнадер»

Цікавим виглядає даний салат, яким ми хочемо з вами поділитися. Незважаючи на простоту продуктів, з яких він готується, у салаті досить пікантним є поєднання смаків, що робить його прекрасним доповненням до святкового столу.

Салат на Великдень
Салат на Великдень

Інгредієнти:

  • середні картоплини – 3 шт.,
  • велика морква – 1 шт.,
  • буряк  – 1 шт.,
  • свинина – 100-150 г,
  • чорнослив – 100 г,
  • майонез –  150 г,
  • зелень, чорнослив і волоські горіхи для прикраси.

Читайте також:  Великий піст 2020: коли починається, скільки триває і коли Великдень 2020

Приготування:

  1. Відваріть в шкірці картоплю, моркву і буряк до готовності.
  2. Зваріть шмат свинини.
  3. Остудіть відварені інгредієнти і наріжте їх дрібними кубиками.
  4. Далі складаємо їх шарами і кожен шар змащуємо майонезом. 1 шар – картопля, 2 шар – морква, 3 шар – відварене м’ясо, 4 шар – буряк, 5 шар – чорнослив.
  5. Прикрашаємо салат волоськими горіхами, чорносливом і зеленню.
  6. Дайте салату трохи настоятись, аби всі шари увібрали в себе майонез. Найкраще, щоб салат знаходився на холоді. Але не варто його ставити в холодильник, оскільки там майонез почервоніє, тобто вбере в себе буряк і, відповідно, салат втратить красу зовнішнього вигляду.

Салат «Ананас» з куркою та грибами

Салат смачний та гарно виглядає. Він неодмінно стане прикрасою вашого святкового столу.

Салат на Пасху
Салат на Пасху

Інгредієнти:

  • куряче філе – 1 шт.,
  • картопля – 2 шт.,
  • яйця – 2 шт.,
  • твердий сир – 100 г,
  • мариновані огірки – 2-3 невеликі шт.,
  • мариновані печериці або гриби – 200 г,
  • майонез – за смаком.

Приготування:

  1. Відваріть курячу грудку, картоплю та яйця. Остудіть їх. Картоплю і яйця очистіть.
  2. Для салату візьміть досить велику плоску тарілку. На одній частині викладіть салат, на іншій буде декор – хвіст ананаса.
  3. Першим шаром викладіть натерту на крупній тертці картоплю. Змастіть її майонезом.
  4. Другий шар – нарізані огірки. Знову змастіть майонезом.
  5. Третій шар – шматочки філе + майонез.
  6. Четвертий – яйця, натерті на крупній тертці.
  7. Після яєць обмажте тонким шаром майонезу всю "гірку" і посипте натертим на дрібній тертці сиром. Шар сиру теж потрібно покрити тонким шаром майонезу.
  8. Листя ананаса помийте, обсушіть і поставте на тарілку.
  9. Потім від листя починайте викладати нарізані тонкими пластинами гриби.
  10. Наш салат "Ананас" готовий.

М’ясні страви

Домашня ковбаса та інші смаколики
Домашня ковбаса та інші смаколики

До Великодня українці традиційно готують різноманіття страв із м’яса. Обов’язковими є:

  • домашня ковбаса;
  • рулет зі свинини;
  • ковбик;
  • буженина;
  • рулька;
  • холодець.

Головна м’ясна страва на великодньому столі закарпатця – шовдарь. Готувати його дуже просто. Головний інгредієнт – свинний окіст, а, простіше кажучи, – свинна "нога". Шовдарь солять, додають трохи перцю і відправляють коптитися. На Закарпатті місцеві придумали цілий ритуал коптіння. Кажуть, що найкраще це робити на горищі взимку, тоді м’ясо промерзає. Дрова також не аби-які. Щоб шовдарь мав пікантний смак, найкраще підходять для коптіння букові дрова або з вишні (чи черешні). Процес будіння (саме так на Закарпатті називають коптіння) триває від 2 до 3 тижнів. За цей час м’ясо вбирає в себе аромат диму та не буде псуватися у майбутньому.

Читайте також:  Закарпатські великодні традиції: біг із кошиками, поливанки та підпалювання шин

Перед Великоднем, шовдарь гарно промивають у теплій воді, розділяють на частини і ставлять варитися. Кожен закарпатець скаже, що шовдарь на Великдень – найсмачніший. Його ставлять у Великодній кошик і несуть освячувати разом з іншими пасхальними атрибутами. Навіть бульйон, в якому вариться шовдарь, не викидають – з нього виходить відмінний холодець (чи то кльиґаниць, як кажуть у Закарпатті).

Закарпатський шовдарь
Закарпатський шовдарь

Зараз усі полюбляють смажити шашлики, ковбаски та інші смаколики.

Готувати до Пасхи, крім ритуальних страв, можна все, що забажає душа.

Також стіл доповнюють червоним вином (бажано домашнім), сіллю та обов’язково хлібом. Адже і в таке величне Свято він залишається всьому головою.