Три найпопулярніші рецепти паски на Великдень 2023
Паска – є однією з головних страв на Великдень. І попри війну, яка триває в Україні, чимало самі пектимуть цей святковий хліб і вже шукають рецепт смачної паски.
Зібрали для вас кілька найпопулярніших рецептів: солодкої, традиційної й рецепт паски без дріжджів.
Рецепт солодкої паски
Для приготування потрібно:
- Борошно - 1 кг.
- Яйця - 5 шт.
- Молоко - 500 мл
- Ізюм - 250 г.
- Вершкове масло - 200 г.
- Цукор - 300 г
- Сухі дріжджі - 12 г.
- Ванільний цукор - 1 ч. л.
- Сіль - 0,25 ч. л.
Читайте також: Коли у квітні нарешті потепліє та якою може бути погода на Великдень 2023
Для глазурі:
- Яєчний білок - 1 шт.
- Лимонна кислота - 0,5 ч. л.
- Цукрова пудра - 120 г.
Масло та яйця потрібно заздалегідь дістати з холодильника і остудити до кімнатної температури. Половину молока треба нагріти приблизно до 40 градусів. Далі змішати половину борошна з дріжджами, залити теплим молоком і залишити опару в теплому місці на 30 хвилин.
Яйця збити з цукром і ванільним цукром до пишної світлої маси. Вмішати збиті яйця в опару. Руками вмішати в тісто сіль і розм’якшене масло. Просіяти другу половину борошна і замісити однорідне тісто. Прибрати в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися в розмірах вдвічі.
Ізюм залити гарячою водою на 15 хвилин, щоб він розбух. Висушити і обваляти родзинки в борошні. У тісто вмішати родзинки і залишити його ще на 10 хвилин. Форми для запікання змастити маслом і наповнити на третину. Випікати паски 1 годину при 180°.
Для глазурі потрібно збити всі інгредієнти міксером. Трохи остудити паски і відразу полити глазур’ю. Прикрасити можете також різними присипками, які знайдуться в будь-якому кондитерському магазині.
Рецепт традиційної паски (не солодкої)
Для приготування паски на Великдень потрібно:
- 1 кг борошна,
- 400 г молока,
- 10 жовтків,
- 100 г мокрих дріжджів,
- 200 г масла або маргарину,
- 300 г цукру,
- 100 г родзинок,
- 1/2 ч. л. солі,
- потерта цедра з 1 лимона.
Спочатку треба замісити опару. Дріжджі варто розводити у теплому молоці і додати 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.
Після того, як суміш підросте – додайте решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!
Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів.
Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.
Важливо: борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир (масло) потрібно додавати обов’язково наприкінці!
З цієї порції виходить 3-4 середніх пасочки. Прикрасити такі паски можна фігурками з тіста (хрестом, колосками, листочками).
Рецепт паски без дріжджів
Для приготування вам знадобиться:
- Борошно - 350 г.
- Кефір або кисле молоко - 300 мл.
- Вершкове масло - 100 г.
- Сода - 1 ч.л. (або 4 ложки розпушувача).
- Ізюм - 100 г.
- Цедра одного лимона.
Для глазурі:
- Цукрова пудра - 100 г.
- Вершкове масло - 2 ст. л.
- Лимонний сік - 3 ст. л.
Ізюм промити, обсушити і присипати борошном. Просіяти борошно. Дрібно натерти цедру. З’єднати кефір із содою або розпушувачем. Масло розтопити, додати в нього цукор, цедру лимона і ванільний цукор за смаком. У масляну суміш влити кефір з содою, перемішати. Всипати борошно, додати родзинки і замісити тісто.
Формочки для випікання змастити маслом і наповнити на 2/3. Готові паски злегка остудити і дістати з форм. Для глазурі розтопити вершкове масло, додати цукрову пудру і лимонний сік. Помішувати ложкою, поки глазур не загусне, і відразу нанести на паски.
Головне, пекти паску з любов’ю, перед тим прочитавши молитву.
Раніше ми повідомляли, що у квітні 2023 року віряни відзначатимуть три великі свята.