Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Коли Медовий і Яблучний Спас 2022, Успіння Пресвятої Богородиці: календар свят на серпень

Коли Медовий і Яблучний Спас 2022, Успіння Пресвятої Богородиці: календар свят на серпень

Серпень – багатий на свята. Цього місяця відзначають як чимало релігійних свят, так і головне свято України – День Незалежності. Розповідаємо, коли віряни відзначають День пам’яті пророка Іллі, Маковія, Медовий, Яблучний і Горіховий Спас, Успіння Пресвятої Богородиці та інші свята.

Також у серпні на нас чекає Успенський піст, який розпочнеться 14 числа і триватиме до 27-го включно.

Читайте також:
Погода на серпень 2022 року: чи збережеться літня спека до кінця місяця

Церковний календар свят на серпень 2022 року

Місяць розпочнеться з великого свята – 2 серпня відзначають День пророка Іллі. В народі вважається, що це перше осіннє свято, адже навіть приказка така існує: "На Іллю до обіду – літо, а після обіду – осінь".

4 серпня церква вшановує рівноапостольну Марію Магдалину.

7 серпня – Успіння святої Анни, матері Діви Марії.

9 серпня будемо вшановувати великомученика Пантелеймона. В народі це свято ще називають Палія.

14 серпня – Маковія або Медовий Спас. Цього дня розпочинається Успенський піст, який триватиме до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Цього дня віряни вшановують пам’ять мучеників Макавеїв – сімох братів та їхньої мами Соломії. Це події Старого Заповіту, які трапилися приблизно у 166 році до Різдва Христового.

19 серпня – Преображення Господнє. Церква згадує євангельські події на горі Фавор, коли Ісус Христос вперше явився учням у сяйві Божого світла (преобразився). У народі збереглася ще одна назва цього свята – Другий Спас або Яблучний Спас.

24 серпня – День Незалежності України. Цього року воно є особливим, адже проходитиме в час війни, яку розв’язала росія відносно суверенної, незалежної й неподільної України.

28 серпня – одне з найбільших свят у році – Успіння Пресвятої Богородиці. Слово "успіння" означає тиху і мирну смерть. У цю дату віруючі згадують кончину Діви Марії, яка пережила Ісуса. За біблійними текстами, ангел попередив її про смерть за три дні. Богородиця встигла попрощатися з усіма близькими і подорожніми, які її відвідали, і пішла мирною смертю. Чому ж ця дата вважається святом, якщо присвячена смерті Марії? Віруючі відзначають перехід Божої Матері у вічне небесне існування і возз’єднання з Богом і своїм сином в одній особі.

Насамкінець літа святкують Третій Спас (29 серпня), або ж Горіховий Спас. У цю дату заведено збирати горіхи, починали посів озимих, пекли хліб і готувалися до осені.

Раніше повідомлялось, що 28 липня 2022 року Україна вперше відзначає велике державне свято.