Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

21 листопада відзначають велике релігійне свято

21 листопада християни східного обряду відзначають свято, яке називається Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. У народі його називають Михайлів день або просто Михайля.

Свято присвячене Архангелу Михаїлу, який вважається главою небесних сил, тобто архистратигом. За церковними канонами він очолює всі дев’ять чинів ангелів і є головним воїном у битві добра і зла. Вважається, що саме Михаїл переміг сатану, скинувши його та інших занепалих духів з небес. Архангел, озброєний мечем, охороняє ворота раю.

Читайте також:
Погода на грудень 2022 року: що прогнозують синоптики

Собор – це поєднання чи сукупність всіх ангелів на чолі з Михаїлом. Разом вони одностайно славлять Святу Трійцю та служать Богу.

Архангел Михаїл вважається покровителем небесного війська. За повір’ями, він неодноразово являвся пророкам і рятував християн від бід. Саме Михаїл на Страшному суді покличе трубним голосом мертвих з могил і благатиме Бога про їхнє прощення.

Святкування Собору Архангела Михаїла 21 листопада встановили на соборі, який пройшов у Лаодикії приблизно 363 року. Дата свята обрана невипадково, адже листопад є дев’ятим місяцем, якщо рахувати від березня, коли у давнину відзначали новий рік. Свято встановили цього місяця на ознаменування дев’яти ангельських чинів.