Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • 25 грудня чи 7 січня: коли святкувати Різдво Христове в Україні

25 грудня чи 7 січня: коли святкувати Різдво Христове в Україні

25 грудня чи 7 січня: коли святкувати Різдво Христове в Україні

Останні кілька років в Україні тривають дискусії про те, коли ж варто святкувати Різдво Христове – 25 грудня, як у більшості країн, чи 7 січня. До того ж, цієї осені Синод ПЦУ дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня. Але лише якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

ВІДЕО ДНЯ

Проте це не означає, що святкування Різдва в Україні вже перенесли на 25 грудня. Наприкінці грудня Різдво відзначають вірники західного обряду, а 7 січня – вірники східного обряду.

Читайте також:
Як святкуватимуть Новий рік 2023 та Різдво: стали відомі перші дані
Реклама

Проте дедалі частіше, та ще й на фоні війни росії проти України, лунають пропозиції святкувати Різдво Христове саме 25 грудня. Серед прихильників цієї думки ті, хто вважає, що перенесення свята віддалить українців від радянських і російських традицій.

Також як аргумент називають те, що при переході на грудневу дату Різдво відзначатимуть перед Новий роком і більше вірників зможуть дотримуватись посту.

Реклама

Ті вірники, які проти перенесення Різдва, зазначають, що різдвяні свята після Нового року – це багаторічна традиція і приємні спогади, від яких не варто відмовлятися.

Також наголошують, що через перенесення Різдва доведеться переносити й інші церковні свята. Наприклад, День святого Миколая, який вірники східного обряду відзначають щороку 19 грудня. Натомість вірники західного – 6 грудня. А чимало українців поки не готові до перенесення багатьох церковних свят.

Та як би не було, ніхто не примушує українців відзначати Різдво у той чи інший день. Коли святкувати Різдво Христове особиста справа кожного. Головне, аби віра була у серці та проявлялася у вчинках.

Реклама

Нагадаємо, раніше "PMG.ua" писало про святкування Нового 2023 року в умовах війни і про те, як це буде в різних регіонах України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно