Експерти назвали найбільш небезпечні продукти, які купують напередодні Нового року
Найбільш ризикованим у плані якості продуктом, який напередодні Нового року купують укарїнці, є варена ковбаса. Найчастіше люди використовують її як інгрідієнт для салату "Олів’є".
Українцям слід розраховувати, за скільки днів до Нового року потрібно придбати, приготувати і вжити ковбасу, оскільки її термін зберігання є невеликим. Про це розповіла декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) Лариса Баль-Прилипко.
"Треба пам’ятати, що навіть якщо ви купуєте дорогу варену ковбасу у натуральній оболонці, не запаковану у вакуум, то термін зберігання такого виробу – 72 години, не більше. Це вищий ґатунок. А якщо це перший ґатунок, може бути 48 годин. Тобто це треба її купити, принести додому, зробити виріб і з’їсти в ці терміни", – пояснює експертка.
Чим замінити ковбасу в салаті?
Якщо ви не хочете ризикувати, ви можете купити м’ясо, наприклад, курячу грудку чи свинину, відварити її і додати в салат замість вареної ковбаси. Також як альтернатива підійде варений свинячий або яловичий язик.
"Також використовується для такої функції і язик варений. Теж ви його вдома зварили, покришили і знаєте, що це безпечно", – розповіла Баль-Прилипко.
Які ще небезпечні товари можна придбати?
Також серед ризикованих продуктів – молочка. Потрібно звертати увагу, наприклад, на сметану, яку купуєте. Те саме стосується різних тістечок, які є з начинками, кремами.
"Якщо ви купуєте там, де є своя кондитерська мережа, готують, це одне, бо можна спитати терміни зберігання. Також небезпечна риба слабосолена, або якась відварна. Треба звертати увагу, що терміни мінімальні для таких продуктів", – підсумувала фахівчиня.