Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Мобілізація в Україні 2023: чи можна відмовитись від повістки

Фото: ілюстративне

В Україні вже майже рік триває мобілізація. За цей час тисячі українців отримали повістки і отримуватимуть і надалі, адже воєнний стан та мобілізацію 2023 продовжили до 18 травня.

У соцмережах українці нерідко скаржаться на те, що повістки вручають будь-де. Навіть на вулиці, в громадському транспорті та в публічних місцях. Водночас через те, що законодавством не визначено чіткий перелік місць, де можуть вручити повістку, отримати її можна будь-де і це не буде порушенням закону.

Але важливо знати, що повістку мають вручити особисто, не передавати через рідних чи інших осіб. Після ознайомлення з документом, військовозобовʼязаний має поставити підпис, який підтверджує, що особа отримала повістку та зобовʼязана прийти до військкомату в зазначений час.

Читайте також:
Мобілізація 2023: кому можуть анулювати вручену повістку

Якщо ж чоловік призовного віку відмовляється від отримання повістки, то складається акт про відмову із підписами уповноважених осіб, свідків та вручається військовозобов’язаному під підпис.

Однак, для відмови повинна бути вагома причина. Наприклад, у документі вказані неправильні дані отримувача, нема печатки військкомату чи повістку вручає не уповноважена для цього особа.

Після цього акт про відмову передають у центр комплектування, де його розглядають і вирішують, чи були підстави для відмови, чи ні.

Нагадаємо, Олексій Данілов зробив заяву про мобілізацію в Україні 2023.