Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вперше на Закарпатті провели трансплантацію серця: врятовано водія швидкої

Вперше на Закарпатті провели трансплантацію серця: врятовано водія швидкої

У Мукачеві, у лікарні святого Мартина, вперше в області зробили надскладну операцію – трансплантували серце. Операція минула успішно. Донорське серце тепер б’ється у грудях водія швидкої допомоги Віктора Миколайовича зі Львівщини, який пережив кілька інфарктів.

Історична операція відбулася у ніч на 9 лютого, яка тривала понад 9 год. Робили її мукачівські медики разом зі львівськими колегами – з Першого медичного об’єднання Львова.

Читайте також:
В Ужгороді проводять унікальні операції постраждалим від війни

Львівські медики допомогли мукачівським колегам втілити їхню давню мрію – пересадити серце. У команді працювало 10 медпрацівників.

Львівська кардіохірургічна бригада займалася трансплантацією, оскільки в лікарні святого Мартина немає кардіохірурга. А у львівських колег є досвід. Тому й покликали колег на допомогу.

Донорка, яка загинула, але врятувала інші життя, теж зі Львівщини, зі Стрия. Це 38-річна жінка. У неї був гострий ішемічний інсульт.

Її лікували в одній із закарпатських лікарень, потім перевели до Мукачева. Тут у неї констатували смерть мозку. І одразу ж почали  готуватися до мультиорганного забору органів. Рідні донорки дали згоду на трансплантацію.

Донорське серце до Львова везти не змогли, бо його доправляти треба надзвичайно швидко. Тому до Мукачева доставили реципієнта.

Він вже очікував на орган у сусідній операційній. Після довгої і надзвичайно складної операції здорове серце забилося у його грудях. За кілька годин чоловік уже міг дихати сам. А коли стан пацієнта стабілізувався, його транспортували до Львова. Наразі він перебуває там.

Нагадаємо, що у немовляти з Мукачева виявили захворювання, яке зустрічається лише у 3% дітей: дівчинку врятували у Львові.