Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Що таке тісто філо, яке українці часто шукають у супермаркетах: ціна та що з нього готують

Що таке тісто філо, яке українці часто шукають у супермаркетах: ціна та що з нього готують

Тісто філо останнім часом стало доволі популярним і його все частіше шукають українці в супермаркетах. Розповідаємо, що це за тісто, які страви з нього готують та яка ціна в АТБ.

Тісто філо, також відоме як витяжне тісто, — це прісне, дуже тонке (близько 1 мм) тісто, яке використовується в кухнях Середземномор’я та Близького Сходу. Його назва походить від грецького слова «φύλλον», що означає «лист», адже тісто розкочується до майже прозорої товщини.

Історія тіста філо сягає дуже давніх часів. Дехто вважає, що воно виникло ще в Османській імперії. Зараз воно є важливою частиною грецької кухні. Часто таке тісто подають на свята та особливі випадки.

Читайте також:
Скільки грам муки в 1 столовій ложці: як правильно зважувати інгредієнти

Як готується тісто філо та який має смак

Тісто зазвичай готується з борошна, води, невеликої кількості олії та солі. Його замішують, а потім розкочують або витягують руками до дуже тонких листів. Цей процес може бути трудомістким, тому тісто філо часто продається замороженим.

Використовується для приготування різноманітних страв, включаючи пахлаву, бурек, спанакопіту, тиропіту та пиріжки. Його також можна використовувати для приготування солодких або несолодких страв.

Тісто філо має хрустку та шарувату текстуру з м’яким, вершковим смаком.

Зверніть увагу, що філо не те ж саме, що листкове тісто. Воно розтягується в тонкі листи, потім промащується олією між шарами та по суті складається з окремих листів. Натомість листкове тісто готується шляхом складання тонких шарів тіста разом і розкочування їх разом кілька разів. Це дає пористу, але суцільну текстуру, у той час, як тісто філо виходить менш пористим, але більш шаровим.

Ціна тіста філо в АТБ

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті АТБ-Маркет, вартість упаковки вагою 400 грамів (напівфабрикат, заморожене) складає майже 40 гривень.

Приблизно такі самі ціни й в інших торгівельних мережах.

Раніше видання публікувало рецепт лінивих вареників.