Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпаття пригощає всю Україну на святі молодого вина в Ужгороді

Закарпаття пригощає всю Україну на святі молодого вина в Ужгороді

У суботу, 15 листопада, у винних підвалах «Совиного гнізда» стартував фестиваль «Закарпатське божоле». Фестиваль молодого вина в місті проходить уже всьоме. Цього року він зібрав понад 20 учасників...

У суботу, 15 листопада, у винних підвалах «Совиного гнізда» стартував фестиваль «Закарпатське божоле». Фестиваль молодого вина в місті проходить уже всьоме. Цього року він зібрав понад 20 учасників із різних районів Закарпатської області.

Тиберій Надь приїхав із Берегова. Чоловік разом із синами виробляє вино для продажу у винних підвалах, яким щонайменше 400 років. Родина Надь виготовляє класичні сорти вина.

Винороб каже, через ситуацію в Криму на Закарпаття в рамках винного туризму приїздить все більше гостей, при чому з різних областей України: «Люди їдуть в термальні води, а заодно заходять і до нас. Туристам зі східної України переважно смакує вино солодке, гості з західних областей надають перевагу білим та менш солодким винам».

А от Ірина Бортек із Завидова спеціалізується не тільки на класичних винах, а й на особливих купажних. Одне з них із акації. Секрети виготовлення родина пані Ірина не розкриває, рецепт свого часу жінка вичитала з бабусиних книг. Чоловік Тиберій Бортек каже: уся справа в цвітінні акації – треба знати коли її збирати та як настоювати.

Саме таке вино з додаванням смородини, малини чи інших трав і ягід уже придбав Роман зі Львова. Молодий чоловік приїздить до Ужгорода на фестивалі спеціально, щоб купити закарпатського вина: «У магазинах ви такого не купите. Вино дуже файно смакує. Спеціально з друзями двічі-тричі на рік приїжджаємо на Закарпаття, щоб купити вашого вина».

Молоде вино цьогорічного врожаю (яке у Франції й називають божоле) на ужгородському фестивалі також є, утім винороби та гості винних фестів Закарпаття надають перевагу вже вистояним, із минулих урожаїв.

Божоле переважно має 5-6 градусів алкоголю, вистояне 10 і більше.

Ціни на вино цьогоріч трохи зросли, на окремі вина й на 30%. Можна придбати літр вина за 20 гривень у пластмасовій пляшці, або ж за 40-60 гривень у скляній тарі об’ємом 0,75. Одним словом, на всяк смак і гаманець.

Свято молодого вина «Божоле» триватиме протягом двох днів, 15-16 листопада, у винних підвалах Ужгорода.

А біля підвалів діє ярмарок різноманітних товарів. Тут можна придбати сири, мед, сувеніри, одяг чи пригоститися шашликом або ж боґрачем.