Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Краєзнавці Закарпаття розказали, які дати відзначатимуть у другому півріччі 2014 року

Краєзнавці Закарпаття розказали, які дати відзначатимуть у другому півріччі 2014 року

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція представників Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Йшлося про події, які планує Спілка до відзначення...

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція представників Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Йшлося про події, які планує Спілка до відзначення чималої кількості історичних та культурницьких дат, що припадають на друге півріччя 2014 р. А також про діяльність спеціалізованого сайту організації.

Сергій Федака, професор, прес-секретар Спілки, зауважив, що 2014 рік надзвичайно багатий на ювілеї. Про всі події обласні краєзнавці повідомляють через спеціалізований сайт обласної спілки zaknssku.com.ua. «Цими днями виповнюється рівно рік з початку запуску нашого сайту, який на думку фахівців досить успішно працює,- каже Сергій Федака, - На сайті 6 розділів, це і інформація про керівництво спілки, новини, нариси про нацспілку, публікації, події тощо».

Михайло Делеган зауважив, що спілка не пропустила жодного вагомого явища чи події, щоб відобразити його в інформаційному просторі. «На сьогодні наш сайт посів гідне місце і має значний вплив на становище у державі. Усі основні події відображені на сайті. Фаховий журнал краєзнавчої всеукраїнської спілки відзначив роботу, яку проводять закарпатці і зокрема по наповненню інформаційного простору», - каже Михайло Делеган. Із 12 творчих організацій, зареєстрованих на Закарпатті, тільки 3 мають власні сайти, серед яких, робота краєзнавців найбільш помітна. Він також зазначив, що місцеві краєзнавці звернулися до віце-прем’єра О. Сича щодо збереження структури архівних установ України, адже попередньо була пропозиція про ліквідацію системи архівних служб, а це, за словами Михайла Делегана, ще одна загроза державності.

Сергій Федака також зауважив, що закарпатська спілка планує розробити логотип організації, а також запровадити на сайті розділ з інформацією про кожне з 11 міст Закарпаття, для тих, хто цікавиться краєм та цікавинками місцевості.

Щодо найближчих дат, які планують відзначити закарпатські краєзнавці, то це річниця першої світової війни, яка почалася з 28 червня, коли в Сараєві був убитий ерцгерцог Франц Фердинанд, спадкоємець австро-угорського престолу. «Рівно через місяць після цього Австро-Угорщина оголосила війну Сербії. Наступного дня Росія виступила за Сербію, 1 серпня Німеччина оголосила війну Росії. Цього рок у 100-річний ювілей тих трагічних переломних подій, які змінили обличчя Європи, долю України та Закарпаття, - каже Сергій Федака. - Друга визначна дата - 28 жовтня - 70 років від завершення бойових дій на території України під час Другої світової війни, вигнання гітлерівців. 10 років ця дата відзначається як офіційна день визволення України від німецько-фашитських загарбників».