На Рахівщині відкрито оновлений молокопереробний цех
Відтепер школи, садочки, лікарні Рахівщини мають можливість отримуватимуть пастеризоване молоко з місцевого молокопереробного цеху в селі Луг. Адже у неділю, 8 вересня, на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Рахівська бринза» відкрили новий цех з фасування молока. На урочистому відкриті побував і керівник краю Олександр Ледида.
Ще у 2006 році тут було змонтовано цех з переробки коров’ячого та овечого молока. Проектна потужність – 3 тонни молока за зміну. Кооператив очолив місцевий підприємець Михайло Волощук.
Однак, на той час обладнання не забезпечувало випуску кінцевої продукції виробленої з коров’ячого молока, тобто пастеризацію та розлив молока в поліетиленові пакети. Тому протягом останніх років, закупивши додаткове обладнання для переробки овечого сиру, кооператив займався виробництвом гуцульської бринзи та м’якого сиру типу «Фета».
У 2012 році підприємство отримало відшкодування коштів з обласного бюджету за розробку проектно-кошторисної документації та закупку додаткового обладнання для фасування молока. Підприємству відшкодовано майже 104 тисячі гривень. Така співпраця – хороший приклад приватно-держаного співробітництва:
- Кооператив отримав відшкодування з обласного бюджету за пророблену роботу та встановлене обладнання. Така співпраця, впевнений, невдовзі принесе свої плоди. Розширення виробництва, дозволить збільшити асортимент продукції, дати роботу місцевим мешканцям. А це – чи не головний фактор вдалої підприємницької діяльності, чому обласна влада, на виконання завдань Президента України, завжди сприятиме, - зазначив під час урочистого відкриття очільник краю Олександр Ледида.
У перспективі кооператив планує не тільки розливати пастеризоване молоко, але й виробляти сметану, кефір та інші молочні продукти.
- Сировина буде закуповуватися у фермерських та особистих селянських господарств району. У смт. Ясіня, с.Ч.Тиса, с.Лазещина та с.Луг вже відкрито заготівельні пункти молока, - розповів виконавчий директор Василь Спащук. - Молоко закуповуватимемо у місцевих мешканців. Але тільки у тих, які зареєстрували свої корів. Це гарантія безпеки продукту, адже у процесі реєстрації свійських тварин обов’язково оглядає ветеринар.
Прес-центр ОДА