Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • 16-річний ужгородець першим у місті отримав замість звичайного паспорту – пластикову ID-картку

16-річний ужгородець першим у місті отримав замість звичайного паспорту – пластикову ID-картку

4 лютого Миколі Піньо, повнолітньому ужгородцю, видано перший в місті паспорт України нового зразка. ID-картка, як її називають фахівці, стала новим зразком внутрішнього документа громадянина України. Введення пластикового документа є однією з вимог для вступу в ЄС. Для того, щоб отримати ID-картку потрібно подати свідоцтво про народження, оригінали та копії паспортів обох батьків та довідки з ЖЕКу.

Сама процедура оформлення документів разом з фотографією на місці, займає 15 хвилин. Виготовлення паспорта відбувається протягом місяця. З одного боку цей зразок є зручним, так як він більш зносостійкий та менший за розмірами, а з іншого боку, ще не всюди є можливість зчитувати інформацію з цих електронних носіїв. Окремих переваг при оформленні закордонного паспорта чи інших документів при наявності такого посвідчення немає.

Нагадаємо, що оформити ID-картку можна виключно за місцем реєстрації особи.

Тож, з виповненням 16-річчя Микола Піньо звернувся в паспортний стіл в Ужгороді для оформлення документа, що посвідчує особу. Мама хлопця, Наталія Піньо, яка прийшла разом зі своїм сином, щоб першою привітати його розповіла: «Нам запропонували обрати між паспортом-книжкою та карткою. Обрали останній. Хай молодь отримує вже сучасні європейські документи».

«Мені запропонували виготовити ID-картку. Так як країна прямує до Європи, це стане гарним початком. Адже, у них вже давно перейшли на документи такого зразка. А ще, я дуже радий, що першим отримав такий документ. На деякий час я тепер унікум!» – хизується власник першого в Ужгороді пластикового документа.

Вручала документ Магдалина Бобяк, завідувач Ужгородського міського сектору ГУ ДМС України в Закарпатській області: «Я дуже рада, що сьогодні є можливість передати перший документ нового зразка його власнику. Хороший настрій не тільки у Миколи, але й у нас, працівників. Сподіваюся, що нововведення відкриє додаткові можливості для майбутнього покоління й молоді люди віддадуть перевагу виготовленню пластикового документа».

Пані Магдалина розповіла, що днями документ нового зразка отримають ще двоє молодих людей. Також в процесі підготовки знаходиться трохи більше п’ятидесяти ID-карток для шістнадцятирічних ужгородців. Юрій Бабідорич, завідувач сектором інформаційних технологій Головного управління ДМС у Закарпатській області наголосив, що в даний документ відбитки пальців не вноситимуться.

«Відбитки можуть вноситися тільки в закордонний паспорт з чіпом і тільки при бажанні особи», – пояснив він. Для інших громадян зміна документа, при бажанні, буде відбуватися трохи згодом. На даний час пластиковий паспорт виготовляють тільки для шістнадцятирічних осіб.