Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Суд зобов’язав Мукачівську міськраду змінити бюджет міста й почати фінансувати профтехучилища

Суд зобов’язав Мукачівську міськраду змінити бюджет міста й почати фінансувати профтехучилища

Мукачівський міськрайонний суд розглянув по суті позов Закарпатської облдержадміністрації до Мукачівської міськради щодо фінансування трьох професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ). Позивача представляв голова ОДА Геннадій Москаль, за чиїм клопотанням до справи були долучені керівники департаменту фінансів, департаменту освіти і науки ОДА, директори трьох мукачівських ПТНЗ, а також представники ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Закарпатгаз», яким профтехучилища з вини Мукачівської міськради заборгували понад 1,2 мільйони гривень за спожиті енергоносії.

Представник міськради на судове засідання не з’явився без поважних причин, тому розгляд справи було вирішено проводити без нього, – інформує офіційній сайт очільника ОДА.

Г.Москаль роз’яснив суду, що ситуація із заборгованістю мукачівським ПТНЗ знову починає ускладнюватися. Дотація Кабміну, за допомогою якої за перший квартал вдалося частково виплатити учням стипендію, а персоналу зарплату, практично закінчилася, а міська влада й далі не хоче виконувати закон і почати фінансувати училища.

– Кошти в Мукачівському міському бюджеті є, однак міськрада вперто не бажає виділити їх на дітей, як це зробили інші обласні міста Закарпаття, – заявив Г.Москаль. – Більше того – міські чиновники починають ділити дітей на мукачівців і немукачівців і говорити про те, що, можливо, дадуть гроші тільки на «своїх» учнів і персонал. Чим грубо порушують Конституцію України, яка гарантує рівність прав незалежно від місця проживання.

Голова ОДА закликав суд застосувати при розгляді справи статті Конституції України як норми прямої дії і зобов’язати міськраду фінансувати профтехучилища. Позицію Г.Москаля підтримали директори всіх ПТНЗ.

Після 1,5-годинної роботи в нарадчій кімнаті суддя зачитав ухвалу – позов Закарпатської ОДА до Мукачівської міськради задовольнити в повному обсязі. Визнати рішення міськради про бюджет на 2016 рік незаконним і зобов’язати її прийняти новий бюджет міста, який відповідатиме чинному законодавству України й враховуватиме кошти на фінансування профтехучилищ.

Нагадаємо, що з 16-ти ПТНЗ, які функціонують на Закарпатті, проблеми з фінансуванням є тільки в трьох мукачівських, які міськрада всупереч закону відмовилася фінансувати. У результаті в першому кварталі цього року виникла величезна заборгованість по зарплаті та стипендіях перед персоналом і учнями (в тому числі дітьми-сиротами, що перебувають на повному державному утриманні). У лютому цього року доведені до відчаю дорослі й діти заблокували міжнародну трасу і пікетували Мукачівську ратушу, вимагаючи виконати закон у частині фінансування профтехучилищ.