Закарпатські виробники продуктів харчування наближують якість роботи до рівня євростандартів
Згідно з підписаною Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має наблизити свої законодавство до європейського.
Реформування системи державного регулювання у сфері безпечності харчових продуктів, зокрема, передбачає підвищення відповідальності операторів продовольчого ринку за дотримання вимог до якості і безпечності харчових продуктів. Про це йшлося 3 червня під час семінару на тему «Нове харчове законодавство. Завдання, відповідальність та нові можливості для операторів ринку. Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР», який відбувся в Закарпатській ОДА.
Участь у заході взяли керівники та спеціалісти підприємств-виробників харчової продукції області, департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, фахівці Держпродслужби та райдержадміністрацій, – зазначили у прес-службі Закарпатської ОДА.
Як наголосила спеціаліст Мінагрополітики Марина Глухова, згідно з чинним законодавством, в Україні передбачено запровадження системи НАССР – системи аналізу небезпек і критичних точок контролю, яка прийняти міжнародними організаціями. Зокрема, контролюватися повинен весь ланцюг виробництва харчового продукту. Підприємство у будь-який час повинно мати точну інформацію про те, звідки отримана сировина і куди відправляється готовий продукт. Ця інформація повинна зберігатися протягом шести місяців після кінцевої дати продажу харчового продукту, нанесеної на маркуванні. Зазаначену систему, за її словами, в Україні застосовують лише 20 % підприємств харчової та переробної промисловості.
Більшість положень закону набули чинності ще минулого року, однак оскільки запровадження НАРРС потребує часу та певних ресурсів, закон містить окремі норми, які набудуть чинності через 2-5 років.
– На Закарпатті понад 500 підприємств здійснюють виробництво продуктів харчування. З них чотири вже впровадили на підприємствах систему аналізу, яка прийнята міжнародними організаціями, – повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо, наголошуючи на актуальності навчання.
Під час семінару експерти з питань міжнародного законодавства ознайомили закарпатських виробників з новим «харчовим» законодавством та його застосуванням на практиці.