Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Названо дві головні причини надзвичайної ситуації на Рахівщині

Названо дві головні причини надзвичайної ситуації на Рахівщині

Геннадій Москаль відвідав три високогірні села в Рахівському районі, які постраждали від підтоплень у неділю увечері – Видрички, Богдан та Луги.

Керівник краю оглянув місця підтоплень, поспілкувався з місцевими мешканцями й проконтролював хід відновлювальних робіт, – йдеться у повідомленні очільника Закарпаття Геннадія Москаля на його офіційному сайті.

– Надзвичайна ситуація на Рахівщині виникла через дві головні причини – аномальну зливу (за дві години в горах випала місячна норма дощу) та людський фактор, – заявляє Г.Москаль. – У Лугах, яке найбільше постраждало від стихії, селяни в кількох місцях звузили береги гірських потоків, щоб збільшити свої городи на півметра. У результаті хвиля води, яка ринула з гір, вийшла з берегів і підтопила господарства.

Ще в одному випадку господар поставив через гірський потік, який впадає в Білу Тису, цементний місток із дуже вузьким отвором для води. Лісове та побутове сміття захарастило місток, створило штучну загату, через яку вода вийшла з русла й підтопила селянські хати. Прийнято рішення демонтувати місток, оскільки він може й надалі штучно захаращувати потік. Більшість підтоплень сталася через штучні звужені селянами протоки для води, небажання періодично прочищати потічки і скидання в них лісового та побутового сміття…

Нагадаємо, що всього в трьох селах підтоплено 23 дворогосподарства, вода потрапила в 15 хат, не завдавши якихось руйнувань чи серйозних збитків. Крім того, в с.Луги зійшов зсув, який зупинився під хатою місцевого мешканця. Руйнувань чи пошкоджень житла внаслідок зсуву також не зафіксовано.

Читайте також:
Потоки води і бруду, затоплені будинки: з’явились фото жахливих наслідків негоди

– У неділю по обіді вода повернулася в русло Білої Тиси та потічків, електроенергію в с.Богдан відновлено, дорогу прочищено, проїзд автотранспорту повністю забезпечений, – продовжує Г.Москаль. –  Зараз у трьох селах працює 12 одиниць важкої техніки, яка розчищає затори зі сміттям та мокрою глиною біля селянських хат і вздовж доріг. Стихійне лихо на Рахівщині кваліфікується, як надзвичайна ситуація природного характеру локального значення. Допомога на відновлювальні роботи виділятиметься на рівні районного бюджету.