На фестивалі "Гуцульська бриндзя" відвідувачам представили понад 11 тонн молочної продукції
Учора, 4 вересня, у рамках XVI фестивалю-ярмарку “Гуцульська бриндзя” гостям свята презентували понад 11 тон молочної продукції — традиційних сирів та бриндзі.
Як розповіла начальник відділу агропромислового розвитку Рахівської ОДА Наталя Кобаса, понад 8 тон традиційних молочних виробів представили закарпатські виробники, а ще близько 3 тон привезли у м. Рахів молочарі з сусідніх областей.
В цілому у святковому щорічному ярмарку взяли участь понад 100 виробників молочної продукції — овечої та коров′ячої бриндзі, сиру, вурди тощо. Розмаїття видів закарпатських сирів вразило навіть постійних гостей свята — копчені сири, сири з кмином, паприкою, овочами, прянощами та травами, солоні та солодкі, з родзинками, сири різного ступеню витримки можна було учора придбати на кількакілометровому ярмарку.
Окрім асортименту, перевагою була й вартість продукції, вона на 10-20% була нижчою від повсякденної ціни. Так, ціна на всю сирно-молочну продукцію коливалася у межах 70-100 гривень за кілограм.
За словами виробників, вони завжди орієнтуються у попиті, тому були упевнені, що 100-200 кілограмів сирів та бриндзі, які кожен привіз на фестиваль, вони не повезуть назад додому.
Поділився своїми вподобаннями і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який відкривав XVI фестиваль-ярмарок “Гуцульська бриндзя”. За його словами, з таких заходів він ніколи не їде з порожніми руками, і цього разу також придбає для себе солоного сиру та бриндзі.
Окрім тематичних молочних продуктів, відвідувачам запропонували широкий асортимент м′ясної продукції, мед та продукти бджільництва, традиційні закарпатські наливки та настоянки, закарпатську випічку. Свої роботи представили на продаж майстри лозоплетіння, різьбярства, живопису, ювеліри, лялькарі тощо.
Одними з найбільш популярних стали крамнички з національним одягом, адже традиційно саме такий дрес-код є природнім для етно-фестивалів Закарпаття. Лише у Рахівському районі, який приймав цьогорічний ХХІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль, щороку проводиться близько десяти гастрономічних, мистецьких та культурних фестивалів.