Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатська паска: рецепт випікання, який передається з покоління в покоління

Закарпатська паска: рецепт випікання, який передається з покоління в покоління

Враховуючи особливість Великодня у цьому році, пов’язану із війною, у господинь постає дилема: купити вже освячену паску у магазині чи спекти її самостійно? Якщо вибір впав на самостійне випікання, тоді читайте наш матеріал.

Кажуть, пекти паску треба у Чистий четвер або в суботу. До того ж випікати паску можна тільки тоді, коли ви вже навели лад у домі. Але пам’ятайте, що пекти великодній хліб не можна у п’ятницю, бо це вважається великим гріхом.

Читайте також:  Розпочався Страсний тиждень: що в жодному разі не можна робити в ці дні

Інтернет-видання "PMG.ua" вирішило допомогти читачам приготувати найсмачнішу паску.

Закарпатські ґаздині кажуть, що перед тим, як почати процес приготування тіста для паски, слід закрити вікна і двері, аби не було протягів. Також зазначають, що паски люблять тишу. Але перед приготуванням головного символу Великодня обов’язково треба помолитися.

Є декілька різновидів великоднього хліба: паска звичайна, паска заварна, паска на вершках, паска з цукатами, паска з цукровою глазур’ю, паска з апельсиновою цедрою та, навіть, паска шоколадна.

 

Однак, не варто забувати про традиційний великодній хліб, який повинен бути на кожному закарпатському столі. Саме таку паску інтернет-видання "PMG.ua" вирішило спекти й поділитися цим рецептом із читачами.

Перше, що треба зробити, це приготувати всі необхідні інгредієнти:

  • 3 кг борошна;
  • 4-5 жовтків;
  • 30-40 г дріжджів;
  • 30-40 г солі
  • 2,5 л молока
  • 150 г цукру.

Спочатку потрібно добре перемішати всі інгредієнти. Далі поступово доливати 250 г розтопленого маргарину.

Після цього суміш знову треба перемішати й залишити тісто на 2 години у теплому місці, щоб воно викисло. За цей час можна зайнятися іншими великодніми приготуваннями: зробити писанки чи натерти хрін.

Через 2 години розливаємо тісто у форми, в яких запікається паска, і залишаємо ще на 1 годину в теплі, аби воно піднялося.

Після цього, треба добре розігріти духовку і поставити паску випікатися. Готову до випічки паску можна змастити яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, і маслом. Пектиметься вона 1 годину при температурі 180 градусів. 

Яку б паску ви не обрали, пам’ятайте, що приступати до її випікання можна лише після сповіді, адже у народі кажуть, що у грішників паски можуть потріскати. Але є й інша прикмета – "Тріснута паска до багатства". Якою б не вийшла ваша паска, вона все одно буде найсмачнішою, бо приготована власноруч та освячена у такий світлий день.

Раніше повідомлялось, що зібрати Великодній кошик в цьому році стало дорожче.