Закарпатський "Чизай" став кращою виноробнею Європи 2017 року та встановив унікальний рекорд
21-25 червня 2017 року в Угорщині (Егер) проходив 25 Міжнародний виноробний конкурс у рамках Bukkaljai Borfesztival, в якому взяли учать винороби з Угорщини, США (Каліфорнія), Франції, Німеччини, Словаччини, України.
До складу міжнародного журі входили відомі професійні сомельє Європи, які оцінювали 277 взірців вина.
Від України в конкурсі приймав участь виноробний комплекс ЧИЗАЙ з міста Берегово Закарпатської області, який представив на суд журі такі вина:
- Сухе біле Черсегі Chateau Chizay (вино створене з унікального винограду Черсегі Фюсереш),
- Сухе біле Трамінер Chizay Limited Edition (з винограду сорту Трамінер рожевий),
- Сухе червоне Каберне Chizay Limited Edition (з винограду Каберне Совіньйон),
- Червоне десертне Кагор Закарпатський Chizay Limited Edition,
- Біле десертне марочне Троянда Карпат,
та два нових вина, створених за особливими технологіямі виноробів ЧИЗАЙ, які невдовзі зможуть продегустувати і оцінити всі шанувальники вишуканих вин:
- Сухе червоне Кюве (вино створене з винограду сортів Каберне Совіньйон і Мерло),
- Біле вино Рислінг (з винограду Рислінг Рейнський).
У результаті сліпої дегустації, яка проводилася за європейською 100-бальною системою, всі вина ЧИЗАЙ отримали Золоті медалі, а марочне вино Троянда Карпат виграло Гран-Прі Велике Золото.
Вперше в 25-річній історії цього конкурсу склалася ситуація, коли всі вина одного виробника отримали найвищі нагороди. З нагоди цієї події та згідно із рішенням сомельє, Голова міжнародного журі Сент Імре оголосив виноробний комплекс ЧИЗАЙ Кращою виноробнею Європи 2017 року, а Державний секретар Угорщини Талої Ондраш вручив пам’ятну відзнаку.