На Закарпатті виготовляють сири не гірші від швейцарських
В Україні бум авторських сирів, тобто таких, які виготовляють на маленьких фермах. Однак, коштують сири, виготовлені за кордоном, чимало. Тому українські сировари пропонують альтернативу.
На Закарпатті виготовляють сири, які важко відрізнити від найвідоміших та найсмачніших у світі. На одній із закарпатських ферм живе понад 40 карпатських буйволів. Ця порода – рідкісна. Загалом в Україні є всього 200 таких тварин.
Попри загрозливий вигляд тварини дуже привітні. Вони обожнюють сидіти в траві по кілька годин. Їдять буйволи втричі більше, ніж корова, а молока дають менше – три літри на день.
У буйволиному молоці аж 12% жирності. Це втричі більше, ніж у коров’ячому. Тут, на фермі, з буйволиного молока виготовляють чимало різних сирів, вершкове масло, сметану і навіть справжню моцарелу.
Але ці сири на прилавках українських магазинів не знайдеш. Чому – дивіться у сюжеті телеканалу "ZIK".