Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як навчальні заклади Мукачева заощаджуватимуть на опаленні

Опалювальний сезон 2017/18 стане особливим, адже кілька дитсадків та шкіл міста перейдуть на альтернативні джерела енергії.

Йдеться, насамперед, про перехід на опалення пелетами – залишками деревини. Для цього у навчальних закладах міста нині триває реконструкція усіх котелень. Вони стануть комбінованими. Чому?

Як зазначила керівник Управління освіти Мукачівського міськвиконкому Катерина Кришінець-Андялошій, котельні працюватимуть в основному на пелетах. Нині триває реконструкція котелень навчальних закладів. Але газ не вимикатимуть – газове опалення буде запасним джерелом теплової енергії у разі надзвичайних ситуацій. Головна освітянка міста сподівається, що за рахунок використання альтернативних джерел опалення міський бюджет зекономить 30% витрат на опалення мукачівських шкіл та дитсадків.

До енергоефективного проекту долучаться ДНЗ №19, НВК «Гармонія», НВК-Гімназія, ЗОШ №7, ДНЗ №16, ДНЗ № 28, ДНЗ №8, дошкільні підрозділи НВК №10, НВК №11 та НВК №34, НВК «Первоцвіт», НВК №15, ЗОШ №16, ДНЗ №18, ДНЗ №25, ДНЗ №41. Наразі обраховуються показники можливої економії на пелетах. Буде оголошуватись тендер на купівлю енергетичних залишків деревини. Крім того, вони постійно будуть перевірятись на якість.

Начальник відділу капітального будівництва Мукачівського міськвиконкому Ярослав Попик зауважив, що у міських закладах освіти використовуватимуться пелетні котли як вітчизняного, так і закордонного виробництва. А робота над поступовим переходом на альтернативні джерела енергій у Мукачеві триває вже понад 4 роки.

Особливо чекають на початок роботи альтернативних котелень і в Мукачівському дитсадку №28. Тут у 5 групах виховуються близько 140 дітей. І для усього як технічного, так і педагогічного складу закладу головне завдання – аби діти знаходились у теплих приміщеннях. Як зазначила у коментарі газеті «Панорама» методист ДНЗ №28 Наталія Бабич, на роботу нової системи опалення чекають і педагоги. «Найтеплішими у приміщеннях нашого дитсадка є саме класи, у яких виховуються та харчуються діти. Тоді як педагоги працювали у тих кабінетах, де в зимовий час було трішки прохолодніше. Тому ми чекаємо на те, що у новому навчальному році кабінети працівників дитсадка обігріватимуться і дешевше, і краще», – сказала Наталія Бабич.

За її словами, зараз у навчальному закладі також триває заміна кількох труб радянського зразка на нові.

На інновації нового опалювального сезону покладають надії і у навчально-виховному комплексі «Гармонія», що у мікрорайоні «Росвигово». Директор НВК Михайло Мотильчак під час розмови з журналістом «Панорами» зауважив, що оновлена альтернативна котельня обслуговуватиме як дитсадок, так і школу навчального комплексу. Керівник «Гармонії» додав, що саме заради економії коштів навчальний заклад вирішив перейти на цей вид опалення. І як всі інші заклади, не відмовиться від газового опалення. «В залежності від погодних умов ми будемо поєднувати ці два види опалення. Головне для нас – це економія та ефективне використання коштів, а також навчання та виховання підопічних навчально-виховного комплексу у нормальних, теплих умовах», – мовив Михайло Мотильчак.

Експерт компанії «DIXI Group» Роман Ніцович у коментарі газеті «Панорама» зауважив, що в Україні останнім часом спостерігається тенденція до використання твердопаливних котлів у бюджетних закладах різних міст України. «По-перше, це дешево і економно для міського бюджету. По-друге, для роботи котлів використовується місцева сировина. Так, на Заході та Півночі України, де більш поширена лісиста місцевість, використовуються відходи від деревообробної промисловості. У той час на Півдні, Сході та Центрі, де є переважно степова місцевість, використовують відходи сільського господарства. Це все біомаса, яка є енергоефективною та дешевшою. Адже зменшуються витрати як на доставку джерел палива, так і на саме опалення», – зазначив Роман Ніцович.

У свою чергу керівник Українського пелетного союзу, експерт Микола Коломийченко роз’яснив «Панорамі», наскільки використання пелетів допоможе місту зекономити кошти на опаленні закладів освіти: «В ціновому порівнянні: 25500 куб.м природного газу коштують на сьогодні близько 275 000 грн. 45,34 тонни деревної пелети коштують на сьогодні близько 118 000 грн. При тому, що газ, ймовірно, з осені дорожчає ще на 19 %. Таким чином, використання твердого біопалива для опалення в бюджетній сфері більше ніж вдвічі дешевше, ніж традиційні види палива. Для Мукачева введення в експлуатацію вже побудованих твердопаливних котелень та застосування їх в опалювальний сезон, надасть ефект скорочення витрат бюджету на 5-6 млн грн. за сезон. Деревна пелета має найбільшу теплотворну здатність (калорійність) з усіх видів твердого біопалива. Це при меншому за всі види об’єму, що є вкрай важливим для будівництва паливних складів на об’єктах теплопостачання. У всьому світі в соціальних закладах для опалення використовується деревна пелета, як найоптимальніше та найбезпечніше паливо. До того ж, використання деревної пелети дозволяє повністю автоматизувати теплотехнічні процеси та досягти ефективного використання ресурсів. Слід додати, що деревні пелети - це місцевий ресурс. Підприємства-виробники розташовані в локації 15 – 80 км від Мукачева. Таким чином, гроші за паливно-енергетичні ресурси залишаються в області та не йдуть на користь енергомонополій. Термін окупності проектів таких котелень 3-4 роки».

Тому наша мета – рухатись шляхом значної економії.