Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У мережі опублікували неймовірне відео про дві родзинки Мукачева

У мережі опублікували неймовірне відео про дві родзинки Мукачева

Мукачево – місто відоме на всю Україну. І не лише. Тут часто можна зутріти як українських, так і закордонних туристів.

Є в місті над Латорицею дві будівлі, які щороку приваблюють тисячі туристів. Йдеться про мукачівську ратушу та замок Паланок. Кожна з будівель вражає красою та має давню історію.

Мукачівська ратуша – триповерхова адміністративна будівля, збудована 1904 році у стилі неоготики. У 1898 році було оголошено конкурс на проект ратуші. Участь брало 12 проектів серед яких переміг проект будапештського архітектора Яноша Бобули молодшого.

Закладення підвалин майбутньої резиденції відбулось 23 липня 1903 року. У підвалини була замурована капсула зі зверненням до нащадків та статистичною інформацією. В одному з документів говориться:

"Дай то Сотворитель, щоб новозбудована міська резиденці стала пильним захисником закону та правопорядку, вихідним джерелом загального поступу та розвитку культури, провідником найпалкішого патріотизму та поширювачем національної освіти! Якщо в майбутньому цей рукопис побачить світло, нащадки нехай дізнаються, що чисельність нашого міста з 1553 житловими будівлями складала загалом 14 416 душ, з яких 2 751 римо-католики, 3 493 греко-католики, 1 590 євангелістів реформатів августинського віросповідання, 6 657 ізраільтян, 38 баптистів (уніатів) та 1 безконфесійний. У місті знаходиться 1 римо-католицька, 1 греко-католицька, 1 реформатська та 2 ізраільтянські церкви, з такою ж чисельністю душпастирства."

Читайте також: Мукачівську ратушу показали з висоти пташиного польоту

На ратушній вежі — годинник-куранти, виготовлений Йосипом Шовінським, – на той час він входив до числа п’ятірки найкращих баштових годинників у Європі. Механізм курантів зі сталі, а підшипники з бронзи.

Мукачівський замок – найцінніша історична і воєнно-архітектурна пам’ятка Закарпаття XIV-XVII століть. Замок побудований на горі вулканічного походження заввишки 68 м, значно перебудований подільським князем Федором Корятовичем, а з часом представниками трансильванського роду Ракоці з навколишніми водяними ровами, чотирнадцятьма бастіонами та вежами, й вбитими в землю загостреними колодами – паланками.

Читайте також: За перше півріччя замок "Паланок" відвідало 125 тисяч туристів

З 1685 по 1688 р. замок пережив одну з найбільших облог, яку здійснили війська Австрійського імператора. Керувала обороною замку вдова князя Ференца І Ракоці Ілона Зріні. Після захоплення замку австрійці його реконструювали, що зробило його найсильнішою фортецею на сході Австрійської імперії.

Туристично-інформаційний центр Мукачева опублікував чудове відео, на якому у всій красі показано і ратушу, і замок. Відео неабияк сподобалося і закарпатцям, і гостям краю.