Як закарпатці готуються до різдвяних свят
Початок Різдвяного посту у християн східного обряду розпочався 28-го листопада і триватиме 40 днів, до суботи, 6-го січня. У католиків він називається Адвентом і є коротшим – від 3-го до 24-го грудня. Віряни відмовляються від споживання яєць, молочних продуктів, м’яса та риби. Однак піст, за словами священиків, це не тільки обмеження свого раціону, але й духовна підготовка.
"Піст – це є справа добровільна. Робиться наголос на те, щоби звернути увагу на своє духовне життя. Відмовитися, можливо, не від їжі, а від якихось веселощів, чи якихось непотрібних справ, які можна провести в іншому часі. Але в першу чергу це є духовна підготовка. Більшу увагу звернути на те, не чого ми позбуваємось через якийсь Піст, обмеження їжі. А на добрі справи, які ми можемо зробити, тим добром, яким можемо поділитися", – сказав священик о. Валентин Токар.
Одним із основних символів посту є Адвентний вінок. У нього вплітають чотири свічки, які по одній запалюють під час недільних богослужінь. Велика увага у цей період приділяється Матері Божій. У католицьких церквах проводять, так звані, Роратні Меси. Починаються вони зранку, у темряві, тільки при світлі свічок.
Закарпатці уже з нетерпінням чекають різдвяно-новорічних свят. Посту намагаються дотримуватися. Обмеження у кожного свої.
Завершується Піст святом Різдва Христового, після настання темряви та появи на небі першої зірки, яка зійшла над Вифлеємом у момент народження Ісуса.