Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Перечинська ОТГ: як громаді допоможе туризм?

Вигідне географічне розташування, гориста місцевість, креативність місцевих жителів – це те, що зможе допомогти Перечинській ОТГ стати яскравим туристичним регіоном на мапі Закарпаття.

Напевно, кожне закарпатське містечко чи село має чим похвалитись перед своїми гостями. Населені пункти Перечинської об’єднаної територіальної громади не є винятками. Адже тут є чимало справді унікальних місць, яких, можливо, нема навіть у світі. І кожен турист, вирушаючи до Ужгорода, може саме тут зупинитись і провести гарно час.

Відродження старовини як cпосіб розвитку етнографічного туризму

Перечинщина має справді цікаву та унікальну історію. Напевно, навіть не кожен місцевий житель знає славетну історію свого рідного краю. Тому саме з цією метою п’ять років тому у Перечині був створений туристично-інформаційний центр.

Розташований він у старовинній будівлі колишньої жандармерії, яка була збудована у часи Першої Чехословацької республіки, у 1923 році. Та старовинне приміщення, якому вже майже 100 років, отримало своє друге дихання завдяки транскордонному проекту Європейського Союзу. Саме завдяки фінансовій підтримці словацьких партнерів та ЄС тут був зроблений ремонт всередині будівлі, і, зокрема, даху.

Колишня будівля чехословацької жандармерії – нині приміщення Перечинського Турінфоцентру

Представник Турінфоцентру м. Перечин Мар’яна Попович у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” звернула увагу на те, що у цьому приміщенні навіть збереглась підлога міжвоєнного періоду Чехословаччини. “Тут пахне старовиною. Саме тому тут навіть виник музей “Кімната перечинця”. У створенні цієї кімнати взяли участь вірники римо-католицького костьолу святого Августина, які нам передали чимало цікавих експонатів, які датуються 20-30-ми роками ХХ століття. Увесь інтер’єр, глечики, столики символізують нам ту епоху”, –  сказала Мар’яна Попович.

Мар’яна Попович розповідає про музей

За її словами, у можливих подальших планах створення комунального підприємства “Музей”, що дало б можливість заробляти кошти на платних послугах для туристів.

У свою чергу голова Благодійного Фонду “Центр громадських ініціатив”, депутат Андрій Вишняк наголосив, що створення Турінфоцентру допомогло збільшити потік туристів на Перечинщині. Зокрема, навіть гості із сусідніх країн - Чехії та Словаччини цікавляться цим регіоном, адже тут чимало чехів та словаків споруджували вузькоколійку. І тому вони не лише цікавляться минулим Чехословаччини, але й, можливо, шукають своїх рідних, які тут живуть або залишили свій слід в історії Перечина.

Ще однією унікальною локацією, яка б стала справжнім центром етнографічного туризму – є музей-скансен“Лемківська садиба” у селі Зарічево, яке входить до складу Перечинської ОТГ. Цей музей знаходиться в старовинному приміщенні, яке було збудовано у 1902 році, і є яскравим прикладом автентичної архітектури лемків – українського субетносу, який проживає на території України, Польщі та Словаччини.

"Лемківська садиба" – архітектурне і етно-культурне надбання Закарпаття

Директор Благодійного Фонду “Лемківська садиба”, керівник фольклорно-етнографічного ансамблю "Лемківчанка" Любов Пекар розповіла, що першим власником цієї будівлі був Петро Ковач. Надпис першого власника цієї унікальної архітектурної будівлі зберігся й до сьогодні.

Пані Любов Пекар зустрічає гостей

Нині чимало закордонних гостей з Європи та інших куточків світу з цікавістю відвідують цей музей. “До мене часто приходяться гості з європейських країн. Пригадую враження гостей з німецького міста Дармштадт, які були шоковані від того, як тут збереглись прадавні столітні традиції і як збереглась ця будівля. Адже в Європі таких старовинних будівель, які є “місцями духовної сили”, можна перелічити лише на пальцях. А один австрієць був нам дуже вдячний і нам навіть зробив подарунок, вручивши нам свою вервичку. Або, як католики кажуть, розарій”, - з радістю мовила пані Любов.

Розарій, подарований гостем з Австрії

Варто зауважити, що на території “Лемківської садиби” навіть проводився фестиваль “Лемківська ватра”, який об’єднав лемків та їх нащадків з України, Польщі, Словаччини, Сербії, Хорватії, Канади та США.

"Лемківська садиба" всередині

Гастрономічний туризм: креативна сироварня та дегустації закарпатських страв

Про закарпатську кухню, її традиції, любов закарпатців до приготування їжі не говорить хіба що лінивий. А Перечинщина має чим похвалитись. Адже тут є унікальні продукти.

Так, майже рік тому у приміщенні колишньої військової частини з’явилась сироварня. Її власник, Олексій Сінєльніков, впевнений – не лише Хустщина може похвалитись власними сирами, але й Перечинщина. Адже креативний підхід до улюбленої справи приводить багатьох любителів сиру і до Перечина.

Власник сироварні "Перечинська мануфактура" Олексій Сінєльніков

Все почалось з сиру камембер, коли Олексій Сінєльніков вирішив придбати невелике обладнання для виробництва сиру в домашніх умовах.

“Звісно, європейські країни мають давню історію сироваріння. До прикладу, Італія. Швейцарія, Франція, Іспанія, Нідерланди мають свої прадавні способи приготування сиру. І ми їх активно практикуємо під час приготування власних сирів. Так, сир “Турянський” входить до італійської групи сирів, яка не потребує додаткового пресування. А цей сир вже наступного дня готовий. А сир “Перечинський” входить до голландської групи сирів. Під час приготування ми проводимо таку пастеризацію, яка була у 18 столітті, у часи винахідника цього методу Луї Пастера. Також у ці сири ми додаємо необхідні натуральні добавки данського виробництва “Christian Hansen”. Тому вони однозначно є європейської якості, адже ми використовуємо якісну продукцію країн ЄС”, - зазначив Олексій Сінєльніков.

Сам власник сироварні працює тут разом з дружиною та двома дівчатами. А з самого ранку він їде за головною продукцією – свіжим вечірнім молоком у Берегівський район, де господарі готують якісне молоко без будь-яких небезпек. А самі сирні вироби визрівають у колишньому бункері, колишньому приміщенні запасного командного пункту Перечинської військової частини.

З таким бідоном пан Олексій зранку їде на Берегівщину за молоком

Тут зберігається і гострий сир “Діаманти Карпат” з додаванням чорного перцю, який пан Олексій вважає унікальним продуктом сироварні, що привертає увагу багатьох туристів.

Пан Олексій вважає, що керівництво об’єднаної громади сприяє розвитку такого крафтового туристичного бізнесу. Адже сама сироварня орендує це приміщення усього за одну гривню на рік. Хоча інвестиції, закладені ним у підприємство, складають близько 50 тисяч доларів.

Олексій Сінєльніков та його "бункер" (колишній запасний командний пункт), де нині дозріває сир

Окрім сироварні, Перечин також може похвалитись і власними крафтовими натуральними карпатськими соками, які вже експортуються у країни ЄС, відповідають євростандартам, і є активними учасниками різноманітних тематичних форумів у Німеччині та інших країнах.

Також Перечин привертає увагу і любителів народних страв. Адже тут в одному із популярних закладів не лише Перечина, але й усього Закарпаття, проводиться дегустація унікальних страв закарпатської кухні. Як розповіла власниця закладу Людмила Барник, дегустація складається з 5-ти кроків, під час яких туристи зможуть скуштувати такі цікаві страви, як керезет, банош, підбивана квасоля, закарпатські млинці і т.д. За її словами, гості з європейських країн також цікавляться закарпатською кухнею, тому активно беруть участь у таких дегустаціях. Зокрема, це туристи з Чехії та Словаччини.

Частина дегустації

Перечинська ОТГ має й інші плани щодо розвитку гастрономічного туризму. Як зауважив голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк, однією з візитівок Перечинщини є мінеральна вода з іонами срібла, що неподалік села Сімер, яке входить до складу Перечинської ОТГ. За його словами, у будь-який час біля потічка можна побачити людей, які беруть цю унікальну цілющу воду. Крім того, планується оновити і старий Сімерський міст, який також може стати однією з родзинок об’єднаної громади. Адже тут влада і громадськість мають намір проводити різноманітні щотижневі ярмарки вихідного дня, які привертатимуть увагу як місцевих жителів, так і туристів з усієї України та Європи. Але для цього треба лише одне – аби цей міст був переданий на баланс громади.

Сімерський міст – майбутня родзинка Перечинської ОТГ

Спортивний туризм: можливість організації сезонних зборів

Перечин також славиться тим, що тут розвиваються різні види спорту, які є незвичними для українських шанувальників спорту. Зокрема, це американський футбол, регбі та регбіліг. Саме на місцевому стадіоні Перечина виступає команда з американського футболу “Ужгородські лісоруби”. А саме поле стало базовим для проведення зборів команд національних федерацій згаданих видів спорту.

Регбісти на полі

Експерт, краєзнавець Федір Шандор у розмові з журналістом інтернет-видання “PMG.ua” звернув увагу на переваги Перечинського стадіону: “Перечин – це місце, де швидше сходить сніг. Саме тут вже у кінці лютого можна проводити збори. Цією ранньою можливістю вже скористались спортсмени з Угорщини, Литви, Сербії, Чехії, Словаччини та України. Ще однією перевагою цього спортивного майданчику є гориста місцевість. Адже висоти – це додаткове навантаження на організм. Тут для спортсменів улюбеним місцем тренувань є Хресна дорога. Саме цю ділянку з навантаженнями часто долають спортсмени. Присутність таких збірних з регбі на зборах, як Мальта, Італія, є важливим економічним плюсом для громади. Адже спортсменів впізнають, а навколо будується додаткова інфраструктура – готелі, комплекси відпочинку тощо. І спортсмени, і федерації платять кошти за надані тут послуги, що є додатковою копійкою для громади. На мою думку, по всій території Перечинської ОТГ: як у селах, так і в місті, є можливості для розвитку таких видів, як спортивне орієнтування, важка атлетика, волейбол”.

Цікавим поштовхом для розвитку спортивного туризму є і організацію напівмарафону імені Федора Фекети – відомого закарпатського листоноші. Цей напівмарафон є унікальний тим, що він проходить як на території міст Ужгорода та Перечина, так і поза їх межами, з’єднуючи обидва міста. І у цих заходах беруть участь спортсмени не лише із Закарпаття, але й з-за кордону.

Пам’ятник Федору Фекеті у центрі Перечина

У свою чергу, голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк зауважив, що Перечин є містом, який часто відвідують велосипедисти та мотоциклісти з Польщі та Словаччини. Тим паче, що саме місто є одним із зупинок їхніх маршрутів. А це у свою чергу, є зародком і можливістю розвитку туризму Перечинської ОТГ саме як транзитного туризму.

Експерт, туризмознавець Олександр Коваль у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зауважив, що Перечинська ОТГ має вигідне розташування для транзитного туризму. Адже у самому Перечинському районі є чимало цікавих місць та курортів, як Лумшори, Воєводино. А самі населені пункти географічно близько розташовані до Ужгорода. Тому тут є можливість зупинитись, побувати у цікавих місцях та скуштувати унікальні зразки місцевої кухні. Саме тому, на його думку, Перечинська ОТГ має розвивати концепцію саме транзитного туризму. Тим паче, що залізничне та автосполучення цьому лише сприяють.