Рятувальники попереджають закарпатців про "невидимого вбивцю"
Цієї осені на Закарпатті від отруєння чадним газом вже померло чимало людей. Багато закарпатців отруїлися, але, на щастя, їх вчасно врятували і вдалося уникнути фатальних наслідків. Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, але виділяється всюди, де є продукти горіння.
Скажімо, куріння тютюну теж є джерелом чадного газу. Чимала кількість цього газу міститься й у вихлопах автомобільних двигунів. Звичайно, обсяги цих джерел недостатні для того, аби “учадіти до смерті”.
Однак незначні дози оксиду вуглецю все ж спричиняють головний біль, кисневе голодування. А от коли добре надихатися їм, то можна й Богу душу віддати, адже дія його викликає зсідання гемоглобіну крові в організмі, що призводить до судом, блювоти, непритомності, нарешті – до втрати свідомості та зупинки серця.
Як зазначають в У ДСНС України у Закарпатській області, традиційною, на жаль, причиною отруєння чадним газом є неправильний монтаж та експлуатація пічного обладнання. Простіше, якщо передчасно закрити пічну заслінку, то газ непомітно потрапляє в житлове приміщення. Тому ніколи не можна забувати правило: поки на жаринках видно блакитні вогники, закривати заслін смертельно небезпечно. Взагалі, економія тепла ніколи не повинна заважати безпеці, тобто вентиляції.
Оксид вуглецю утворюється і під час неповного згорання природного газу. Це означає, якщо на кухні чи у ванній (з газовою колонкою) погана вентиляція, смерть може наступити непомітно й швидко. Особливо небезпечно палити газ при поганій тязі в газовій колонці, тому перевіряти тягу потрібно регулярно.
Чадний газ легший за повітря і тому піднімається вгору. Він зустрічається всюди, де є спалення палива, а при цьому недоспалення кількості кисню, погана робота витяжок, забиті димарі. На відкритому просторі небезпека мінімальна.
Нагадаємо, на Виноградівщині від отруєння чадним газом загинуло подружжя.