Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Юріїв день: історія та традиції свята

Сьогодні, 6 травня, православні віряни вшановують пам’ять Святого Георгія Побідоносця. Слов’янська назва свята — Юріїв день.
Назва походить від імені святого Георгія Побідоносця, який в народній традиції зазвичай називався Єгором або Юрієм.

Юріїв день: історія Георгія Побідоносця

Великомученик Георгій був сином багатих батьків, які виховали його в християнській вірі. Вступиши на військову службу, Георгій виділявся серед інших воїнів своєю хоробрістю і фізичною силою. Почувши одного разу на суді вирок про винищування християн, святий Георгій відчув співчуття до них.

Читайте також:
Календар свят на травень 2020 року: що і в які дні відзначатимемо

 

Передбачаючи, що його теж очікують страждання, Георгій роздав своє майно бідним, відпустив на волю своїх рабів, з’явився до правителя Диоклетіана і, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості та несправедливості.

Через це Святий Георгій був ув’язнений, де його піддали тортурам. Але він мужньо переносив страждання і прославляв Господа. Георгій помер в 303 році і пізніше був зарахований до лику святих.

Юріїв день: традиції святкування

Традиційно в Юріїв день православні християни звертаються до Георгія з молитвами і просять святого про врожай, про захист від бід і негоди, про удачу та успіхи. Зі святом в старовину пов’язували деякі прикмети.

У цей день було прийнято слухати воду. Люди вирушали до криниць і слухали. Якщо ніхто нічого не чув, то зима обіцяла бути теплою і нетривалою. Якщо ж хтось чув плюскіт води, то зима обіцяла бути морозною.

Читайте також:
День Святої Трійці: історія та традиції свята

Юріїв день: приказки та прикмети

У Юріїв день дозволявся перехід селян від одного поміщика до іншого. В кінці XVI століття такий перехід був заборонений, остаточно сформувалося кріпацтво, ті, хто налаштувався шукати «доброго поміщика», були змушені довічно залишатися на старому місці.

Звідси виникла приказка «Ось тобі, бабуся, і Юріїв день», як вираз жалю і образи з приводу невиправданих очікувань і краху надій.

  • У цей день сходить весна на землю;
  • Юріїва роса від семи недуг;
  • З Юрія — хороводи, з Дмитра — вечорниці.