Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

День святих Віри, Надії, Любові та Софії: традиції свята

30 вересня православні християни вшановують пам’ять святих дів Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії, які постраждали в II столітті в Римі. У цей день існують певні заборони. Про те, що не можна робити 30 вересня і докладніше про свято – читайте в матеріалі.

Віра, Надія, Любов та Софія 2020: традиції свята

Православні шанують пам’ять чотирьох мучениць – християнок Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Язичницький правитель Риму Адріан намагався схилити їх до своєї віри, але не отримавши згоди, наказав катувати трьох дівчаток до смерті.

Віру, Надію і Любов піддали жорстким тортурам, а Софію змушували дивитися на це. Їхня мати Софія померла через три дні біля могили, поки Бог не прийняв її душу. Всі чотири великомучениці зараховані до лику святих. Мощі святих мучениць з 777 року покояться в Ельзасі (Франція) в церкві Ешо.

Читайте також:
Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята, особливості та важливі прикмети цього дня

День пам’яті мучениць Віри, Надії, Любові та Софії віруючі йдуть до церкви і звертаються з молитвами до святих про здоров’я дітей, сімейне щастя і про зцілення від безпліддя. Крім того, вважається, що молитви в цей день виліковують жіночі хвороби.

Жінки в церкві купували три свічки: дві з них ставили в храмі, а одну приносили додому. Її ставили на ніч в коровай, 40 раз читали над ним молитву, а вранці годували всю сім’ю. Вважалося, що якщо спекти такий коровай або пиріг до свята, в сім’ю повернуться взаєморозуміння і гармонія. При цьому не можна викидати крихти зі столу.