Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яке свято християни відзначають завтра: пояснення

3 червня – свято рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Єлени (Олени). Про це повідомляє ПЦУ. Мати імператора Костянтина – цариця Єлена – була християнкою. Костянтин був вихований у повазі до християнства.

Його батько не переслідував християн у країнах, в яких він керував. Хоча на решті території Римської імперії тоді піддавалися жорстким гонінням. Після смерті імператора його сина Костянтина у 306 році військові проголосили імператором Галлії і Британії.

Ставши правителем Західної частини Римської імперії, він у 313 році видав Міланський едикт про віротерпимість, а в 323 році, після того, коли став царем як єдиний імператор над усією Римською імперією, поширив дію Міланського едикту і на всю Східну частину імперії.

Читайте також:
Свята у червні: коли Вознесіння, Трійця та починається Петрів піст

Саме тоді вперше за три століття християни відкрито могли сповідувати свою віру в Христа.

Аби знайти Животворний Хрест, на якому розіп’яли Ісуса Христа, імператор відправив до Єрусалиму свою матір – Єлену. Разом із Єрусалимським Патріархом Макарієм свята Єлена почалапошуків. За переказами, Хрест знайшли в 326 році.

За свої значні заслуги перед церквою, цариця Єлена іменується Рівноапостольною. Саме 3 червня прийнято відзначати церковне свято – день рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Єлени.