Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Кримінал
  • Прокуратура заявляє, що Мукачівська РДА у 2010 році незаконно виділила землю для будівництва на так званій "Червоній горі"

Прокуратура заявляє, що Мукачівська РДА у 2010 році незаконно виділила землю для будівництва на так званій "Червоній горі"

Прокуратура заявляє, що Мукачівська РДА у 2010 році незаконно виділила землю для будівництва на так званій "Червоній горі"
Як повідомили у Головному управлінні представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Генеральної прокуратури, Мукачівською районною державною адміністрацією...

Як повідомили у Головному управлінні представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Генеральної прокуратури, Мукачівською районною державною адміністрацією Закарпатської області у 2010 році видано низку незаконних розпоряджень щодо виділення земель.

ВІДЕО ДНЯ

Зокрема, на території Лавківської сільської ради в урочищі «Червона гора» у приватну власність громадян передано земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилих будинків.

Встановлено, що зазначеними землями, які знаходяться за межами населених пунктів, районна державна адміністрація розпорядилася, не маючи на це повноважень.

Реклама

У зв’язку з цим, органами прокуратури подано 15 позовів про скасування вказаних розпоряджень та визнання недійсними виданих на їх підставі державних актів про право власності на земельні ділянки площею майже 3 га, 3 з яких задоволено. Ще 12 позовів перебувають на розгляді в судах різних інстанцій.

Водночас в одній з таких справ суд касаційної інстанції прийняв протилежне рішення, не погодившись із доводами прокурора.

Реклама

При цьому, суд залишив поза увагою вимоги ст. 122 Земельного кодексу України, якою розмежовано повноваження різних ланок органів виконавчої влади щодо розпорядження земельними ділянками.

Вказаною нормою закону райдержадміністрації не уповноважені надавати у власність земельні ділянки за межами населених пунктів для будівництва та обслуговування жилих будинків. Натомість такими повноваженнями наділені обласні державні адміністрації.

Зважаючи на це, Генеральна прокуратура України звернулася до Верховного Суду України, який погодився з доводами прокурора та 11.09.2013 скасував ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Наразі, справу направлено до суду касаційної інстанції на новий розгляд.

Реклама

Довідково: Відповідно до ст. 360-7 Цивільного процесуального кодексу України постанова Верховного Суду України у вказаній справі є обов’язковою для всіх суб’єктів владних повноважень та судів України, які зобов’язані привести свою судову практику у відповідність із правовими висновками Верховного Суду України.Відділ зв’язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно